Poljska i Mađarska će ipak sesti za sto sa čelnicima EU?

Poljska i Mađarska su otvorene za nove predloge kojima bi se rešio spor s Evropskom unijom.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

09:20

Poljska i Mađarska će ipak sesti za sto sa čelnicima EU?
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Spor se tiče mehanizma kojim se pristup evropskim sredstvima uslovljava vladavinom prava, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik poljske vlade.

Varšava i Budimpešta blokiraju isplatu 1,8 biliona evra, uključujući stotine milijardi evra namenjenih ekonomskom oporavku evropskog bloka od drugog talasa pandemije kovida-19. Dve zemlje istraju u svojim stanovištima da vladavina prava ne može biti uslov za pristup evropskom novcu, a EU trenutno istražuje obe vlade zbog ugrožavanja nezavisnosti sudstva i medija.

Premijeri Poljske i Mađarske sastali su se u ponedeljak u Varšavi, nakon prošlonedeljnog sastanka u Budimpešti.

"Otvoreni smo za nove predloge i uvereni smo da možemo postići dogovor, ali naglašavamo da moraju biti u skladu s evropskim ugovorima i zaključcima samita Evropskog veća iz jula", rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler nakon sastanka.

Dodao je da obe zemlje nastoje da uvere druge partnere u EU da bi se "takvi proizvoljni kriterijumi za procenu vladavine prava u drugim zemljama mogli pokazati kao opasni" za buduću evropsku integraciju, prenosi SEEbiz.

"I mogli bi de facto dovesti do buduće dezintegracije EU-a, što nitko ne želi", kazao je Miler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: