"Lov na veštice": Predstavnički dom pokreće istragu protiv Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa pokrenuće formalnu istragu o tome da li bi predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.09.2019.

23:44

EPA-EFE/Kevin Dietsch pool

Pokretanje istrage najavila je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Prethodno je demokratski kongresmen Ričard Nil posle razgovora sa Pelosijevom rekao da se istraga pokreće zbog toga što je Tramp tražio stranu pomoć kako bi naškodio svom političkom rivalu.

Nil nije izneo detalje o tome kako će se voditi formalna istraga o mogućem opozivu, impičmentu Trampa, prenosi Rojters.

Demokrate su najavile da će pozvati Trampa na odgovornost zbog navodne pretnje Ukrajini koja uključuje prekid američke pomoći, ako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne pokrene "istragu" protiv bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena koji je i mogući kandidat demokrata na sledećim predsedničkim izborima.

Proces opoziva predsednika može da se pokrene u slučaju veleizdaje, korupcije, kriminala. Iako su procesi impičmenta pokretani i ranije, nijedan američki predsednik nije tako smenjen.

Tramp o istrazi i impičmentu: Lov na veštice

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je odluku demokrata u Predstavničkom domu Kongresa da pokrenu formalnu istragu protiv njega koja bi mogla da dovede do njegovog opoziva, ocenivši da je reč o "lovu na veštice".

"Tako važan dan u Ujedinjenim nacijama, toliko posla i toliki uspeh, a demokrate su namerno morale da unište i ponize sve sa više udarnih vesti. Ðubre od lova na veštice", napisao je Tramp na Tviteru.

To je, dodao je, loše za Ameriku.

Naveo je i da pokretači peticije nisu videli transkript njegovog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim a koji će, kako je najavio, sutra objaviti.

Kako prenose svetski mediji, uzbunjivač iz obaveštajnih krugova je otkrio da je Tramp polovinom leta razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim, tražeći od njega kompromitujuće informacije o Hanteru Bajdenu, sinu Džoa Bajdena, jednog od kandidata demokrata za izbore 2020.

Iako nema dokaza o navodnoj korupciji Bajdena ili njegovog sina, koji je bio u odboru ukrajinske energetske kompanije "Burizma holdings", Trampov razgovor može predstavljati zloupotrebu predsedničke moći, navodi CNN.

Sam Bajden izjavio je danas da se zalaže za impičment Trampa, ako on ne ispuni zahtev Kongresa o pružanju informacija o Ukrajini i drugim pitanjima, rekao je Bajdenov portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: