"Dole sa Indijom"; Protesti širom Pakistana, Vlada osuđuje odluku Delhija

Širom Pakistana održavaju se protesti nakon što je vlada saopštila da je najoštrije osudila ustavne promene Indije o regiji Kašmir, prenosi Rojters.

Izvor: B92, Rojters

Ponedeljak, 05.08.2019.

15:01

EPA-EFE/REHAN KHAN

U Muzafarabadu, glavnom gradu pakistanskog Kašmira, oko 45 kilometara od sporne granice sa Indijom, desetine demonstranata nosi crne zastave i pali automobilske gume, noseći razne transparente sa porukama protiv Indije.

Protesti su izbili nakon odluke indijske vlade da ukine ustavnu autonomiju Kašmira, koji delom pripada Pakistanu. U ovom području pobune traju već godinama, ali se nije očekivala ovakva odluka Indije.

Ranije danas oglasila se i Vlada Pakistana. Na zvaničnom nalogu Vlade na Tviteru piše da je "Indija 'gađala' osnovna ljudska prava građana Kašmira opozivanjem Člana 370". I ministar spoljnih poslova te zemlje na Tviteru je saopštio da "Pakistan osuđuje i odbacuje današnja obaveštenja indijske vlade o okupiranom Džamu i Kašmiru". On je naveo da ta zemlja namerava da zauzme čvrst stav u sastancima sa članovima međunarodne zajednice. Takođe, dodaje i da "Pakistan podvlači svoju povezanost sa Kašmirom i političku, diplomatsku i moralnu podršku okupiranim Džamuu i Kašmiru u realizaciji neotuđivog prava na samoopredeljenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: