"Samo da rata ne bude"; Evropljani otkrili svoje najveće strahove

Građani Evrope tri decenije posle pada Berlinskog zida zabrinuti su i uznemireni zbog bezbednosne situacije, pokazalo je istraživanje.

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

14:26

Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Istraživanje nemačke Fondacije "Fridrih Ebert" i Evropskog pokreta u Srbiji "Bezbednosni radar 2019: Buđenje za Evropu" je pokazalo da najviše strahuju od eventualnog rata i konflikata.

Istraživanje je rađeno u sedam evropskih zemalja - Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Letoniji, koje su i članice EU, ali i u Rusiji, Ukrajini i Srbiji.

Na pitanje "čega se plašite kada je reč o bliskoj budućnosti", 78 odsto ispitanika iz svih sedam zemalja kazalo je da su to rat i konflikti.

Istraživanje pokazuje i da je veliki broj građana svestan pogubnosti klimatskih promena i neadekvatnog odgovora društava na te promene, a 75 odsto je zabrinuto zbog terorizma.

Ključni nalaz istraživanja, prema mišljenju predsednice Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelice Minić, predstavlja strepnja građana od potencijalnih konflikata, i to što smatraju da je bezbednost ugrožena.

"Građani se boje da bi eventualni sukobi mogli da pogode i njihove zemlje, vide i mogućnost ozbiljnije konfrotacije između Rusije i zapadnoevropskih zemalja ako ne dođe do otvaranja nekog dijaloga", kazala je Minićeva.

Ističe da je istraživanje pokazalo i to da građani nisu raspoloženi za ratovanje, već da su više okrenuti pokušajima da se uspostavi konsenzus.

Jelica Minić navodi i da je istraživanje pokazalo da su građani Nemačke i Francuske zadovoljni svojim statusom koji imaju u Evropi, za koji kaže da je status kvo, i ističe da nove članice EU - Poljska i Letonija, i pogotovu Rusija, Ukrajina i Srbija svojim statusom nisu zadovoljne.

Prema istraživanju, građani kada razmišljaju o bezbednosti, kao važne igrače koji tome doprinose vide SAD i Rusiju, i to kada je u pitanju Amerika, 50 odsto je vidi kao pretnju bezbednosti, a 43 odsto u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: