Merkel i Veber na skupu HDZ: Nacionalizam neprijatelj Evrope

Angela Merkel i Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije poručili su da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2019.

09:23

Merkel i Veber na skupu HDZ: Nacionalizam neprijatelj Evrope
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

"U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir", rekla je Merkel u obraćanju pristalicama HDZ.

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da "budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove" i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja", prenosi Hina.

"Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doćii u bivšu Jugoslaviju", rekla je Merkel.

Ona je rekla da se Nemačka ujedinila pre 30 godina Nemačka i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode.

Merkel je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprutnosti sa izgradnjom Evrope.

"Nacionalizam pokušava uništiti Evropu i protiv toga se moramo boriti", rekla je ona. Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši:

"Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!".

Manfred Veber je pozvao na odgovor nacionalistima i obećao da oni neće biti deo njegove većine u Evropskom parlamentu.

On je istakao i da EU nije samo ekonomski savez, nego i Unija vrednosti a naglasio je i da je hrišćanstvo zajednički temelj Evrope. Kazao je da se putujući Evropom uverio u njenu različitost, ali da je primetio kako je u središtu svakog grada i sela crkva, što je pokazatelj da je zajednički evropski temelj hrišćanska vera, navodi Hina.

Pre nemačke kancelarke okupljenima se obratio hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković koji je, izmedju ostalog, pozdravio one koji su "došli u Zagreb nakon Blajburga" gde su "odali pijetet i poštovanje "hrvatskim žrtvama nakon Drugog svetskog rata.

Na skupu je puštena pesma Marka Perkovića Tompsona "Lijepa li si", prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: