"Rešenja nema ni bez SAD, ni bez Nemačke, ni bez Rusije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Ronom Džonsonom, američkim senatorom i predsedavajućim Komisije za državnu bezbednost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2018.

18:56

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ

Vučić je rekao da je senator Džonson "uvek želeo da čuje šta Srbi imaju da kažu i zalagao se za mir na Balkanu i trudio se da svojim autoritetom, znanjem i prisustvom doprinese stvaranju kompromisnog rešenja između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine".

Predsednik Srbije rekao je da je sa američkim ambasadorom razgovarao i o unapređenju bilateralne saradnje Srbije i SAD.

"Želim da se zahvalim predsedniku Trampu, potpredsedniku Pensu i senatoru Džonsonu što hoće da čuje stav Srbije i Beorada, nemamo uvek iste stavove i misljenja, ali o tome razgovaramo, trudimo se nadjemo zajedničke imenitelje po svim važnim pitanjima i da prevazijemo barijere i teškoće, da napravimo sve bolje odnose izmedju Srbije i SAD", rekao je Vučić na konferenciji za štampu i dodao:

"Upoznao sam senatora i sa situacijom na KiM i rekao da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći iz regiona i sveta, da čuju šta se govori, a ne da se izvlači iz konteksa". Odgovarajući na pitanja novinara o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, Vučić je rekao:

"Mislim da nema rešenja ni bez SAD, ni bez Nemačke ni bez Rusije. Bilo kakav sporazum je veoma teško, užasno teško, gotovo nemoguće postići, ali treba da damo sve od sebe. Ako bi se tako nešto kojim slučajem dogodilo onda bi bilo veoma važno da sve velike sile to podrže. Mislim da velike siile pre svega treba da podstaknu razgovore".

On je naglasio da je Rusija "uvek bila na našoj strani".

"Rusija je dosad uvek bila na našoj strani, na strani međunarodnog prava, isto kao što su SAD i Nemačka mislile da su na strani međunarodnog prava kada je reč o priznanju kosova. Zato nam je i potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti podjednako nezadovoljni ili bar malo zadovoljni", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: