Poginuo pilot motornog zmaja, klub nema dozvolu za obuku

Pilot motornog zmaja poginuo je u blizini aerodroma “Bikovo”, kod Subotice.

Izvor: InfoNet Vojvodina

Četvrtak, 30.08.2018.

19:49

Poginuo pilot motornog zmaja, klub nema dozvolu za obuku
Foto: B92/Katarina Vasiljeviæ

S.Dž. (39), iz Bajše kod Bačke Topole, upravljao je lakom letelicom “zmaj” i posle samo tri minuta od poletanja survao se u njivu, pored piste.

S.Dž. je bio na obuci za letenje motornim zmajem i do tragedije je imao 20 sati leta. Ovo mu je bio prvi samostalni let, rečeno je u aero-klubu “Ivan Sarić”, iz Subotice.

“Pre tragedije leteo je sa svojim instruktorom i sve je bilo u redu. Letelica je bila u izvrsnom stanju”, rekli su za RTS u aero-klubu “Ivan Sarić”.

Da bi aero-klub mogao da obučava pilote za letenje lakim vazduhoplovom, gde pripada i motorni zmaj, neophodno je da poseduje sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV).

Sudeći po zvaničnim podacima, istaknutim na sajtu Direktorata, aero-klub “Ivan Sarić” posedovao je PPL licencu (dozvolu za obuku privatnog pilota), ali ne i sertifikat za obuku pilota ultralakih vazduhoplova.

Na sajtu Direktorata istaknuta je lista ovlašćenih centara za obuku pilota ultralakih vazduhoplova. Na spisku, koji je ažuriran 31. marta 2017. godine, nalazi se svega pet aero-klubova, od kojih su tri ovlašćena za obuke letenja motornimn zmajem. Nijedan od tih klubova nije “Ivan Sarić” iz Subotice.

Aero-klub “Ivan Sarić” podneo je pre dva meseca Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo zahtev za izdavanje dozvole za obuku pilota za letenje ultralakim letelicima, odnosno motornim zmajem, ali je njihov zahtev odbijen, nezvanično saznaje InfoNet Vojvodina. Ta informacija samo potvrđuje zvanične podatke, istaknute na sajtu Direktorata.

“Podneli su zahtev pre dva meseca i odbijeni su, jer nisu zadovoljili sve zakonom propisane uslove. Osim toga, obuku poginulog pilota obavljao je instruktor, koji jeste licenciran, ali njegova škola nema dozvolu za takvu obuku”, kaže izvor InfoNet-a.

Procedura podnošenja zahteva za dozvolu, kako saznajemo, podrazumeva nekoliko osnovih koraka. Između ostalog, klub koji podnosi zahtev, uz taj zahtev prilaže i spisak instruktora koji će tu obuku obavljati. Konkretno, AK “Ivan Sarić” dostavio je spisak instruktora, ali među njima nije bilo imena instruktora koji je obučavao pilota, koji je jutros poginuo.

Istraga će, kaže izvor InfoNeta, utvrditi da li je instruktor operateru aerodroma prijavio jutrošnji let, što je obavezno. Potom, da li je klub, u čijem vlasništvu je motorni zmaj, bio upoznat sa tim da će on jutros poleteti, kao i sa tim da je instruktor držao časove obuke pilotu.

Aerodrom „Bikovo” nalazi se šest kilometara jugoistočno od Subotice i koristi se za sportsko-školsko i trenažno letenje aviona i jedrilica, kao i skokove padobranaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: