Mladi informatičari i matematičari doneli 14 medalja

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je timovima mladih matematičara i informatičara.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.07.2018.

15:41

Mladi informatičari i matematičari doneli 14 medalja
Foto: Thinkstock

Oni su na upravo završenim takmičenjima u Rumuniji ostvarili ogroman uspeh sa osvojenih čak 14 medalja.

"Naši budući vrhunski naučnici, pronalazači, preduzetnici, još jednom su nam poslali poruku da su vredni ulaganja u njih, predstavivši Srbiju kao državu kojom treba da se ponosimo", istakla je Matić, a navodi se u saopštenju.

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo organizaciju učešća naših takmičara na međunarodnim takmičenjima za mlade sa pet miliona dinara, ali da je potrebna i dodatna finansijska potpora ne samo za njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni, već i za organizaciju internacionalnih takmičenja u našoj zemlji.

Na 59. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kluž-Napoku u Rumuniji, koja je održana od 3. do 14. jula, tim Srbije osvojio je šest medalja - dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje. Učenici Matematičke gimnazije Aleksa Milojević i Pavle Martinović – zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić – srebrne medalje, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović, učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" – bronzane medalje.

Na 12. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja se od 7. do 13. jula 2018. godine održala u Temišvaru, informatička ekipa Srbije osvojila je dve srebrne i dve bronzane medalje: učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Jovan Bengin i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a Veljko Toljić iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca i Miroslav Grubić, učenik novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" bronzane medalje.

U istom periodu, takođe u Temišvaru, odigrala se i 26. Balkanska informatička olimpijada, na kojoj su Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije i Tadija Šebez, iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada osvojili srebra, a Momčilo Topalović i Mladen Puzić, obojica đaci Matematičke gimnazije - bronzane medalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: