"Makron nije tikva bez korena i zna šta ga očekuje" VIDEO

Emanuel Makron, pobednik prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, nije, što se kaže, tikva bez korena, smatra bivši ambasador u toj zemlji Radomir Diklić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

17:19

On je u Kažiprstu rekao da se velika promena u Francuskoj već vidi.

"Nestale su u ovom trenutku dve klasične partije u Francuskoj - socijalisti i republikanci, pojavio se novi igrač Makron, a tu je i uvek prisutna Marin le Pen, i to je jedno veliko osveženje za Francusku", rekao je Diklić.

On je podsetio da je Makron bio savetnik francuskog predsednika Fransoa Olanda i ministar ekonomije.

"Pre godinu dana Makron je napravio svoj pokret, on izlazi iz najboljih škola za političare u Francuskoj, i što bi se kod nas reklo - nije on tikva bez korena. On zna šta ga očekuje. Pre izbora je imao 200.000 ljudi u svom pokretu, koji nije politička partija", naglasio je i dodao da francuski birači ne mogu da dozvole da biraju na osnovu straha, a Le Penova to čini, preti terorizmom, izlaskom iz EU...

"Mislim da Francuzi dobro razumeju politiku, oni su dnevna gunđala o politici i pomno prate programe političkih stranaka, a kaže se da se u prvom krugu glasa emocijama, a u drugom razumom", istakao je.

Diklić smatra i da bi u drugom krugu izbora 7. maja morao da se prekine populistički talas i da bi Francuska kao jedan od začetnika modernih evropskih vrednosti mogla da pokrene motor koji će reformisati EU.

Bivši ambasador se osvrnuo i na Makronove godine.

"Makron bi bio najmlađi izabrani predsednik otkad postoji Francuska republika. On je rekao da ne želi partiju već jedan pokret koji treba da okupi sve Francuze i on ima neke nove ideje i ima mladost i energiju da te ideje ostvari. Ali važna je i ta podrška kandidata koji nisu prošli u drugi krug i to je lekcija svima u Evropi i nama. Izgubio sam, ali mi je važno da moje pristalice podrže demokratsku opciju. Videćete koliko će i mediji propagirati te vrednosti kako bi se suzbila ksenofobija i ostalo što propagira Le Penova", zaključio je Diklić.

Makron i Le Penova kvalifikovali su se za drugi krug, koji će biti održan 7. maja, prema konačnim rezultatima koje je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, Makron je osvojio 23,75 odsto, a Le Penova 21,53 odsto.

Pročitajte još:

Makron: "Osvojio je svoju profesorku... I Francusku će"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: