Da li država čini sve kako bi smanjila visoku stopu nezaposlenosti osoba sa invaliditetom?

Podeli

10. Pitanje

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ustanovljen je pravni okvir kao osnova za efikasnije i kvalitetnije uključivanje osoba sa invaliditetom na otvoreno tržište rada, uz primenu kvote, procenu radne sposobnosti, mogućnosti zaposlenja i utvrđivanje statusa, širenje mreže davalaca usluga mera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, jačanje kapaciteta, kompetencija i uloga preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom kao posebnog oblika zapošljavanja.

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom je propisana obaveza svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da ima u radnom odnosu određeni broj osoba sa invaliditetom. Poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu jednu osobu sa invaliditetom. Poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu najmanje dve osobe sa invaliditetom, i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu osobu sa invaliditetom.

Kao posebne oblike zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom su uvedene nove forme organizovanja i to: preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, radni centar i socijalno preduzeće i organizacija. Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom je predviđeno i osnivanje budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Pokrajinski sekretrijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sprovodi konkretne mere u cilju smanjenja stope nezaposlenosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini: opredeljenje dodatnih sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za finansiranje novog zapošljavanja lica sa invaliditetom; opredeljenje sredstava za neprofitne organizacije civilnog društva za projektne aktivnosti koje podstiču zapošljavanje osoba sa invaliditetom; kreiranje i sprovođenje međunarodnih projekata sa aktivnostima koje promovišu i podstiču unapređenje položaja osoba sa inavliditetom na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine; medijsko promovisanje politike jednakih mogućnosti, redovna analiza stanja osoba sa invaliditetom na tržištu rada, i izveštavanje Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine sa predlogom mera i aktivnosti.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu