Da li se država efikasno bori protiv nasilja u porodici?

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

14:31

Default images

11. Pitanje

Republika Srbija je 4. aprila 2012.godine potpisala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Takođe, Vlada je usvojila relevantna strateška dokumenta u cilju zaštite od nasilja u porodici.

Zakonom o ravnopravnosti polova regulisano je da svi članovi porodice imaju jednako pravo na zaštitu od nasilja u porodici. Diskriminacijom se ne smatraju posebne mere i programi namenjeni: 1) žrtvama nasilja u porodici, kojima se obezbeđuju socijalna, pravna i druga pomoć i naknada u cilju zaštite od nasilja u porodici i otklanjanja i ublažavanja posledica nasilja; 2) zbrinjavanju žrtava nasilja u cilju sprečavanja nasilja i ostvarivanja prava na život bez nasilja 3) počiniocima nasilja u porodici u svrhu sprečavanja daljeg nasilja.

Zakonom o socijalnoj zaštiti kao korisnici socijalne zaštite navode se, između ostalog: dete u riziku i dete žrtva zlostavljanja, zanemarivanja i ekploatacije, dete žrtva trgovine ljudima, kao i dete strani državljanin žrtva trgovine ljudima. Predviđene grupe usluga su savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge, kao i usluge smeštaja i usluge podrške za samostalni život. U navedenim grupama usluga predviđeni su i specifičniji servisi koji se odnose konkretno na socijalnu integraciju i fizički i psihički oporavak, skloništa za decu i SOS linije za decu.

Krivičnim zakonikom su inkriminisane: pretnje, nasrtaji na lični integritet, dovođenje u opasnost članova porodice, izazivanje i nanošenje povreda, ubistvo. Zakonikom o krivičnom postupku , je za nasilje u porodici predviđeno: suđenje u razumnom roku, saslušanje osetljivih kategorija svedoka (uključujući žrtve nasilja), psihološko veštačenje, zabrana prilaza žrtvama, odgovornost organa unutrašnjih poslova (izdavanje naloga o ograničenju kretanja i boravka, kontrola i nadzor).

Nakon usvajanja Opšteg protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja koji predstavlja zakonski obavezujući dokument za sve učesnike u procesu zaštite deteta, u relevantnim ministarstvima su napravljeni i usvojeni posebni protokoli koji dalje regulišu specifične uloge i postupke u procesu zaštite deteta u pojedinim sektorima, i to u ustanovama socijalne zaštite za decu, policiji, obrazovno-vaspitnim ustanovama, sistemu zdravstvene zaštite i pravosudnim organima. Uz ove posebne protokole izrađeni su i vodiči za njihovu primenu, a početkom 2012. godine dopunjeno izdanje priručnika za primenu Opšteg protokola je publikovano i distribuirano svim centrima za socijalni rad, kojih ima 140, kao i profesionalcima koji se bave zaštitom prava deteta u Republici Srbiji.

Od 2010. godine na snazi je Posebni protokol Ministarstva zdravlja za zaštitu i postupanje sa ženama koje su izložene nasilju. U novembru 2011. godine usvojen je Opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima koji ustanovljava saradnju između ministarstava nadležnih za rad i socijalnu politiku, pravdu, unutrašnje poslove i zdravlje. U tom protokolu se po prvi put, u jednom nacionalnom dokumentu, eksplicitno definiše da se detetom žrtvom nasilja smatra dete svedok nasilja u porodici.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sprovodi Strategiju za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Mere za sprečavanje nasilja obuhvataju: opšte pravne i političke mere koje obuhvataju sprovođenje politike zasnovane na principima nediskriminacije, poštovanja i zaštite ljudskih prava; mere koje se odnose na prikupljanje podataka, analize i istraživanja, kao i vođenje statistike, evidencije i dokumentacije; preventivne mere koje se odnose na podizanje nivoa svesti javnosti; socijalno-ekonomske mere i razvijanje lokalnih planova delovanja; edukaciju koja obuhvata mere koje se odnose na sprovođenje obuka u okviru formalnog obrazovanja profesionalaca; programe obuka u okviru stručnog usavršavanja profesionalaca i uvođenje edukativnih programa u redovnom obrazovanju dece i omladine; podršku i zaštitne mere, a koje se tiču unapređenja pristupa pravdi, pravnoj pomoći i zaštiti žrtve; unapređenja pristupa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim uslugama i unapređenjen pristup specijalizovanim uslugama; unapređenje sardnje između institucija i organizacija i razvijanje rehabilitacionih programa za nasilnike, kao i uspostavljanje podrške profesionalcima; praćenje, procenu efekata i reviziju koja se zasniva na praćenju zakona, programa i mera, kao i na praćenju sprovođenja, procene efekata i revizije Strategije.

U širenju svesti i unapređenju ljudskih prava Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova intenzivno sarađuje sa Pokrajinskim ombudsmanom naročito u cilju praćenja pristupa pravdi, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i pristupa specijalizovanim uslugama zaštite u slučajevima nasilja nad ženama u porodično-partnerskom kontekstu. Pored toga Sekretarijat podržava rad udruženja civilnog društva čiji je cilj ostvarivanje ljudskih prava i razvoj mreže udruženja koja pružaju specijalizovane usluge ženama žrtvama nasilja „SOS Vojvodina”, među kojima su i organizacije koje pružaju usluge ženama iz posebno ugroženih kategorija društva, kao što su žene sa invaliditetom i pripadnice romske i drugih manjinskih zajednica.

Pošaljite odgovor na državni izveštaj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: