Svet 0

19.03.2024.

13:47

Otkrivena je velika laž o Zalužnom

Na društvenim mrežama pojavio se video-zapis u kome se tvrdi da je Valerij Zalužni dobio 53 miliona evra kako ne bi nastavio da se bavi politikom.

Izvor: Telegraf.rs

Otkrivena je velika laž o Zalužnom
EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Podeli:

Video-snimak, kako prenosi Telegraf, ima logo BBC-ija i poziva se na Belingket, ali su i britanski javni servis i čovek čiji lik se pojavljuje na snimku naveli da u tome nisu učestvovali

“Za odustajanje od političkih ambicija Valerij Zalužni, bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske, dobio je 53 miliona dolara kompenzacije i posao u Londonu“. To je tvrdnja objavljena na Tiktoku, ali i na drugim društvenim mrežama u video-snimku sa logotipom britanskog javnog servisa BBC i uz pozivanje na stručnjake Belingketa. Ali snimak je lažan – niti je deo produkcije BBC-ija, niti sa njim imaju veze ljudi iz Belingketa.

“Otpremnina Valerija Zalužnog ukupno je 53 miliona dolara. Stručnjaci Belingketa otkrili su detalje smene glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Uz informaciju da je Valerij Zalužni postao ukrajinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, pojavila se informacija i o otpremnini datoj bivšem načelniku generalštaba. Izvori Belingketa javljaju da je Zalužni nezvanično dobio 53 miliona dolara. Kancelarija predsednika Ukrajine smatra da je finansijska kompenzacija deo dogovora između Zelenskog i Zalužnog. Prema unutrašnjem dogovoru, Valerij Zalužni odrekao se političkih ambicija u Ukrajini i napustio zemlju. U međuvremenu, postavljenje Valerija Zalužnog na mesto ambasadora u Britaniji možda je rad britanskih obaveštajnih agencija. Tako će partneri uspeti da sačuvaju značajnu političku figuru u Ukrajini kada kolaps ukrajinskih političkih snaga postane nezaustavljiv”, navodi se u video-materijalu korisnika user9096623588115.

@user9096623588115

⚡️За отказ от политических амбиций Залужный получил 53 миллиона долларов в качестве компенсации — Bellingcat Бывший главнокомандующий Вооруженными силами Украины Валерий Залужный получил 53 миллиона долларов и должность посла в Лондоне.

♬ Великий бал у сатаны - Игорь Корнелюк

Isti video-zapis može da se vidi i na drugim nalozima na Tiktoku, na Iksu (Tviteru), Veibou (Weibo)... Naravno, ima ga i na nekim prorurskim sajtovima.

Međutim, upravo to i pokazuje da je u pitanju laž. Video-snimak nije moguće naći na BBC-iju i njegovim platformama. Osim toga, portparol britanskog javnog servisa za Rojters je potvrdio da nije reč o njihovom video-materijalu i da ga nema ni na njihovim društvenim mrežama.

Novinar koji se pojavljuje na snimku – Kristo Grozev – sam je reagovao na ovo na Iksu (Tviteru).

“Ruski obaveštajci proizvode jeftine lažne video-snimke (uz one sa veštačkom inteligencijom) u kojima imitiraju legitimne medije. Ovog puta, loše inscenirana BBC priča na kremlišu (engleskom iz Kremlja), tvrdi da sam ja otkrio da je Zalužni dobio mito. Ne znam kome je ovo namenjeno, ali je užasno loše”, naveo je Grozev uz napomenu da više od godinu dana ne radi za Belingket.

Najupečatljivije kod ovog snimka je to što ima logo BBC-ija i izgleda kao da je objavljen na nekoj od njihovih platformi, ali i što se poziva na stručnjake Belingketa, ugledne organizacije istraživačkih novinara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: