Svet 4

19.03.2024.

12:50

Ukrajinci u paklu: "Je**no je užasno; Ne možemo pokupiti leševe"

Ukrajinski vojnik koji se bori u blizini severne linije fronta, rekao je za londonski "Tajms" da ukrajinske snage gube toliko ljudi da ne mogu da pokupe sve leševe.

Izvor: Biznis insajder, B92.net

Ukrajinci u paklu: "Je**no je užasno; Ne možemo pokupiti leševe"
Profimedia

Podeli:

Opisujući borbu kao "je*eno užasnu", vojnik, koga je list identifikovao kao "Lemur", dodao je da ukrajinske snage u toj oblasti ne mogu da krenu napred.

"Jedva držimo liniju", rekao je on.

Prema pisanju lista, Lemur se bori u Kupjansku u ukrajinskoj Harkovskoj oblasti, za koju je Institut za proučavanje rata naveo da u njoj ruske snage beleže dobitke poslednjih dana.

Ističe se da su glavni faktor u trenutnoj ruskoj ofanzivi tzv. klizne bombe, čiju upotrebu je Rusija pojačala u poslednja tri meseca. Reč je o bombama iz sovjetskog doba, koje su unapređene sistemima za navođenje i krilima koja omogućavaju udare sa velike udaljenosti.

Od prošlog meseca, Rusija ih je intenzivno koristila oko tri žarišta: U Kupjansku, Bahmutu i Robotinu, naveo je "Kijev post".

Lansiraju se iz aviona, a zatim se daljinski navode do ciljaa, mali im je radarski signal a vreme leta kratko – što otežava njihovo otkrivanje i obaranje od strane ukrajinski PVO sistema.

Mediji prenose i da su klizne bombe bile ključne u zauzimanju Avdejevke, kao I da je njihov efekat bio razoran.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: