Svet 6

19.06.2024.

11:54

Putin: Ko ih napadne ...

Vladimir Putin rekao je danas da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su danas potpisale Rusija i Severna Koreja podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

Izvor: Tanjug

Putin: Ko ih napadne ...
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

"Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

U tom kontekstu, on je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju, navodi ruska agencija.

"Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina.

Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji. Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji. Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Podeli: