Svet 5

19.06.2024.

8:55

Svet strahuje? Završeni razgovori: "Imate našu bezuslovnu podršku" FOTO/VIDEO

Razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom uz učešće delegacija dve zemlje završeni su jutros u Pjongjangu posle oko sat i po.

Izvor: Tanjug/Index.hr

Svet strahuje? Završeni razgovori: "Imate našu bezuslovnu podršku"  FOTO/VIDEO
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Sa ruske strane, između ostalih, učestvovali sz ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

Na korejskoj strani u razgovorima su učestvovali i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Park Čong Čon, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji. On je rekao da je spreman novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga dugi niz godina.

Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji.

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", naveo je Kim.

On je ukazao da se situacija u svetu ubrzano menja i da u tim uslovima Pjongjang namerava da ojača stratešku komunikaciju sa Moskvom.

Kim je pružio uveravanja da će Severna Koreja bezuslovno podržati sve političke odluke Rusije. Nakon kratkih uvodnih izjava dvojice lidera, razgovori Putina i Kima nastavljeni su iza zatvorenih vrata. Nakon završetka razgovora, biće potpisani sporazumi Rusije i Severne Koreje, nakon čega će lideri dati izjave za medije.

Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.


"Odnosi Ruske Federacije i DNRK ulaze u period novog prosperiteta," rekao je Kim posle prvog dela razgovora sa Putinom, prenosi ruski Tass.

On je izrazio uverenje da će tokom Putinove posete "vatreno prijateljstvo dve zemlje monolitno jačati". Lider DNRK je srdačno pozdravio svog gosta na početku pregovora.

On je napomenuo da ova poseta potvrđuje kvalitet rusko-korejskih odnosa, koji su ušli u period najvećeg razvoja. Prema rečima Kim Džong Una, ova poseta je istorijski trenutak i ima najvažniji strateški značaj u istoriji rusko-korejskih odnosa.

Kim Džong Un je skrenuo pažnju na to kako su šefa ruske države dočekali obični stanovnici Pjongjanga.

"Mislim da entuzijazam koji su vam pokazali naši stanovnici još jednom potvrđuje pravi nivo naših odnosa", rekao je on. On je naveo i da Rusija "održava stratešku ravnotežu u svetu".

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: