Svet 3

18.06.2024.

8:27

NATO zapretio Kini

Šef NATO-a je za Bi-Bi-Si rekao da bi Kina trebalo da se suoči sa posledicama zbog podrške ratu Rusije u Ukrajini ako ne promeni svoje ponašanje.

Izvor: Index.hr

NATO zapretio Kini
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Jens Stoltenberg je rekao da Peking "pokušava da sedi na dve stolice" podržavajući ratne napore Rusije, istovremeno održavajući odnose sa evropskim saveznicima.

"Ovo neće funkcionisati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC njuz tokom posete Vašingtonu.

Koje su moguće sankcije protiv Kine?

U opširnom intervjuu, Stoltenberg je govorio io nuklearnom oružju i potrošnji na odbranu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znake odustajanja u ratu protiv Ukrajine.

Na mirovnom samitu održanom u Švajcarskoj prošlog vikenda, desetine zemalja su se obavezale da će podržati Kijev, ali je Rusija taj samit nazvala gubljenjem vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako Ukrajina praktično kapitulira.

Upitan šta članice NATO-a mogu da urade u vezi sa podrškom Kine Rusiji, Stoltenberg je rekao da je "u toku diskusija" o mogućim sankcijama.

On je dodao da Kina "deli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike, koje su ključne za Rusiju u izgradnji raketa i oružja koje koristi protiv Ukrajine". On je naveo da "u jednom trenutku treba da razmotrimo neku vrstu ekonomskog troška ako Kina ne promeni svoje ponašanje".

Od prošlog meseca, Peking je već bio pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji.

SAD su najavile ograničenja koja će biti usmerena na oko 20 kompanija sa sedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslove sa Moskvom, rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da „pažljivo postupa sa izvozom predmeta dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima“.

"Rusija se sve više svrstava u red autoritarnih lidera"

Stoltenberg je u poseti Vašingtonu. Ruski predsednik Vladimir Putin, pak, danas ide u Severnu Koreju. Bio je u Kini prošlog meseca.

"Rusija se trenutno sve više svrstava u red autoritarnih lidera", rekao je Stoltenberg za Bi-Bi-Si, pozivajući se na Iran, Peking i Severnu Koreju.

On je rekao da je Severna Koreja poslala artiljerijske granate Rusiji, a zauzvrat je Rusija obezbedila naprednu tehnologiju za severnokorejske raketne i nuklearne programe.

"Time Severna Koreja pomaže Rusiji u vođenju agresivnog rata protiv Ukrajine", zaključio je generalni sekretar NATO.

Šef NATO-a je pomenuo uklanjanje nuklearnog oružja iz skladišta, reagovao je Kremlj

Uoči intervjua za Bi-Bi-Si, Stoltenberg je britanskom listu Telegraf rekao da NATO razgovara o razmeštanju veće količine nuklearnog oružja, njegovom uklanjanju iz skladišta i njihovoj spremnosti s obzirom na rastuću pretnju od Rusije i Kine.

On je rekao da članice NATO-a razgovaraju o korišćenju transparentnosti svog nuklearnog arsenala kao sredstva odvraćanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se čini da su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa izjavom izdatom na konferenciji za vikend u Švajcarskoj, u kojoj se kaže da je bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja, kada je Ukrajina intervenisala, neprihvatljiva.

"Ovo je još jedna eskalacija tenzija", rekao je Peskov komentarišući izjave generalnog sekretara NATO.

NATO je kasnije pokušao da razjasni Stoltenbergove primedbe, rekavši da nije bilo značajnih promena u njegovom stavu o nuklearnom oružju.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: