Svet 4

14.06.2024.

12:23

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da bi Ukrajina mogla da bude u stanju da gađa vojne ciljeve unutar Rusije kako bi se branila od napada.

Izvor: Glas Amerike

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napadne vojne mete u Rusiji
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Podeli:

"Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji [kao] deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani", rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sedištu Natoa, gde je alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG).

Stoltenberg je pozdravio odluku saveznika i partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije.

"Ako Ukrajinci to ne bi mogli da urade, onda bismo ih zapravo zamolili da pokušaju da se brane, podržavaju pravo na samoodbranu, sa jednom rukom vezanom na leđima. Samoodbrana nije eskalacija", naveo je on.

Stoltenberg je rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare postalo očiglednije otkako je Rusija otvorila novi front na severu u Harkovu i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

"Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane", rekao je on.

Sjedinjene Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova. Prošle nedelje, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države nikada nisu postavile ograničenja Ukrajincima da obaraju neprijateljske letelice, čak i ako te letelice nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Penzionisani general Frenk Mekenzi, bivši šef američke Centralne komande, rekao je za Glas Amerike da bi Ukrajinci trebalo da budu u mogućnosti da gađaju sve vojne ciljeve unutar Rusije koji napadaju Ukrajinu, ali sa određenim ograničenjima u oblastima kao što su ruski nuklearni lokaliteti.

"Tamo im ne možete dati dozvolu. Mislim da je to značajno povredilo sposobnost Ukrajine da odgovori na ovu poslednju ofanzivu", naveo je general za Glas Amerike.

Više od godinu dana Sjedinjene Države Kijevu nisu isporučivale taktičke balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACMS zbog zabrinutosti administracije da će Rusija njihovu upotrebu za napade unutar ruske teritorije posmatrati kao eskalaciju rata. ATACMS ima domet do 300 km i skoro duplo više od ukrajinskog raketnog arsenala.

Krajem aprila, SAD su prvi put priznale da su sredinom marta dostavile Ukrajini dugo očekivane rakete. Od tada su Sjedinjene Države najavile četiri paketa pomoći za ukrajinsku bezbednost u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi dolara, koji se povlače iz američkih vojnih zaliha kako bi se ukrajinskoj vojsci obezbedile hitne potrebe.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: