Svet 0

31.05.2024.

19:23

Rusija se direktno obratila SAD: Jedna stavka – nuklearno oružje

Rusija je zatražila na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) od SAD da direktno odgovore o svojim planovima za raspoređivanje nuklearnog oružja u nekim azijskim zemljama, odnosno azijsko-pacifičkom regionu.

Izvor: Tanjug

Rusija se direktno obratila SAD: Jedna stavka – nuklearno oružje
Profimedia

Podeli:

Zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignjejeva rekla je na sastanku SB UN da je Rusija i dalje zabrinuta zbog "suprotstavljenih signala američkih saveznika" u severoistočnoj Aziji, Tokiju i Seulu o takozvanom povećanom angažmanu sa SAD na nuklearnom planu, prenela je agencija RIA Novosti.

"Zahtevamo da američka delegacija direktno odgovori na pitanje o svojim namerama u vezi sa mogućim raspoređivanjem svog nuklearnog naoružanja na teritoriji saveznika Vašingtona i pomoći u njihovom razvoju", navela je Evstignjejeva.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je prošle nedelje da SAD možda planiraju da maksimalno zaoštre situaciju u azijskom regionu, komentarišući vojno-političku aktivnost Vašingtona u Aziji, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja.

Lavrov je ocenio da bi SAD mogle da zatraže od Filipina i drugih azijskih zemalja da obezbede teritoriju za razmeštanje raketa srednjeg i kraćeg dometa.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel prethodno je rekao da SAD "ne smatraju potrebnim" da vrate nuklearno oružje u Indo-pacifički region i da ne planiraju da ga razmeste na Korejskom poluostrvu.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je, sredinom aprila u vezi sa vežbama Salaknib 24 koje su se održavale na Filipinima, da Vašington namerno izaziva eskalaciju situacije u azijsko-pacifičkom regionu, kao i da bi razmeštanje raketa srednjeg dometa ugrozilo međunarodnu bezbednost.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

20 h

Podeli: