Svet 0

21.05.2024.

7:12

Opkoljavanje Harkova: Rusi kreću

Pozivajući se na "preuzete vojne planove", The Economist je objavio da su Rusi planirali da delimično opkole Harkov i napreduju istočno od rezervoara Pečenji.

Izvor: Klix.ba

Opkoljavanje Harkova: Rusi kreću
Profimedia

Podeli:

Operacija je navodno odložena skoro nedelju dana iz nepoznatih razloga.

Rečeno je da su Rusi "identifikovali dve ose" napada sa obe strane rezervoara. Ofanziva na zapadnom frontu je trebalo da dovede ruske trupe u domet harkovske artiljerije, u blizini sela Borščova.

Međutim, zaustavila ih je ukrajinska 92. brigada, koja ih je potisnula 10 km od prvobitnog cilja.

Ekonomist navodi i da je ruski plan na Vovčanskom frontu bio da se probije do grada Pečenji.

"Rusi su u početku ovu operaciju izveli brzo, prolazeći kroz područje koje je trebalo da bude pripremljeno sa minskim poljima i ozbiljnim inženjerskim utvrđenjima, ali nije", navodi se u saopštenju.

Denis Jaroslavski, komandant obaveštajne jedinice ukrajinskih oružanih snaga, rekao je novinarima da je Rusima jednostavno dozvoljeno da prođu.

"Gledali smo kako seku graničnu ogradu na ekranima oko 23 sata 9. maja i rekao sam svojim ljudima da paze na mine. Nije bilo eksplozija, samo su nastavili da idu", rekao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: