Svet 3

15.04.2024.

19:26

Izrael sprema odgovor na napad Irana: Poznate mete?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je Izraelskim odbrambenim snagama da predstave opcije za ciljeve u Iranu kao odgovor na nedavni iranski napad.

Izvor: Novosti

Izrael sprema odgovor na napad Irana: Poznate mete?
Profimedia

Podeli:

Napadi bi trebalo da pošalju poruku Iranu, ali ne i da dovedu do žrtava, a opcije bi mogle uključivati mete u Teheranu ili sajbernapad, navodi izvor Vašington posta, prenose RIA novosti. 

"Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak razgovarao o tome kako da odgovori na iranski vazdušni napad bez presedana... Netanjahu je zatražio od IDF da predstavi opcije za napad. Izrael traži opcije koje će "poslati poruku" bez izazivanja žrtava. Takve opcije uključuju mogući napad na objekat u Teheranu ili sajbernapad", navodi Vašington post.

Izrael ujedno, dodaje američki list, razmatra takav odgovor na iranski napad kako ne bi razbesneo međunarodne saveznike i kako ne bi izgubio priliku da izgradi savez protiv Teherana.

"Naši saveznici ne žele da preterano reagujemo. Želimo da radimo sa njima, i to posebno nakon uspeha koji smo imali. Ne želimo da izazovemo žrtve, ali je važno da odgovorimo jer to šalje poruku svima koji žele da nam naude", rekao je izvor upućen u razgovore u ratnom kabinetu.

Možda vas zanima

Svet

Izrael je gotov?

Izrael i Sjedinjene Države ne mogu dugo da odbijaju napade onakvog intenziteta kakvim je Iran krenuo na Izrael, izjavio Skot Riter.

16:29

15.4.2024.

64 d

Si-En-En je ranije javio da je u izraelskom vojnom kabinetu bilo žestokih debata o odgovoru na iranski napad i njegovom vremenu, a razmatraju se opcije za oružani odgovor i diplomatski načini izolacije Irana na svetskoj sceni. Izraelski premijer je navodno usporavao odluku.

Iranska revolucionarna garda, elitna jedinica iranskih oružanih snaga, podsetimo, napala je Izrael u noći 14. aprila kao odgovor na raketiranje iranskog konzulata u Siriji iz aviona IDF početkom meseca.

Napad je izveden sa nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Iranski državni televizijski kanal Pres TV javio je da su sve hipersonične rakete fatah i fatah-2 dostigle svoje ciljeve. Izrael pak tvrdi da je Iran lansirao ukupno oko 170 bespilotnih letelica, odnosno oko 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila. Istovremeno navodi da je samo nekoliko projektila stiglo do meta i nanelo manju štetu.

Možda vas zanima

Načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da je Teheran završio odmazdu i da ne planira da je nastavi, ali ako Izrael preduzme bilo kakve mere, sledeća iranska operacija biće veća od prethodne.

Izraelski ministar Beni Ganc rekao je da Tel Aviv namerava da stvori regionalnu koaliciju protiv iranske pretnje i da odgovori na napad u pravo vreme i na odgovarajući način.

Očekuje se da će izraelska vlada uskoro odlučiti o sledećim potezima.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: