Svet 0

15.04.2024.

8:29

Otkriveni detalji: Dogovoreni napadi

Američka vojska uništila je 80 dronova, šest projektila lansiranih iz Irana i Jemena, saopštila je u ponedeljak Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Izvor: Dnevnik.hr

Otkriveni detalji: Dogovoreni napadi
Profimedia

Podeli:

Prvi put u istoriji Irana Iran je u subotu direktno napao Izrael sa svoje teritorije. Nema sumnje da će Izrael odgovoriti, iako UN i SAD pozivaju na uzdržanost, ali još ne otkriva detalje.

Većina iranskog napada na Izrael sa više od nekoliko stotina dronova, krstarećih i balističkih projektila uspešno je rešena nakon što je većina njih presretnuta i oborena. Na sastanku izraelskog ratnog kabineta u nedelju dogovoreno je šta dalje, ali je zvanično saopšteno da su planovi i za napad i za odbranu Izraela odobreni, a odluka o svemu trebalo bi da bude doneta do kraja dana.

Američke snage, uz pomoć razarača Evropske komande američke vojske, uništile su u subotu i nedelju više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena, saopštila je u ponedeljak Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Iran je u subotu uveče pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Siriji od 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde.

Napad, sa više od 300 projektila i bespilotnih letelica, uglavnom lansiranih iz Irana, prouzrokovao je samo skromnu štetu jer je većinu oborio izraelski sistem protivvazdušne odbrane uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana.

"CENTCOM nastavlja da podržava odbranu Izraela od ovih opasnih akcija Irana. Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na poboljšanju regionalne bezbednosti", saopštila je američka vojska.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

20 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

15 h

Podeli: