Svet 1

14.04.2024.

22:34

Visoki vojni zvaničnik potvrdio: Američki brodovi uništili iranske balističke projektile

Američki brodovi koji su operisali u istočnom Sredozemnom moru upali su i uništili između četiri i šest iranskih balističkih projektila tokom iranskog napada na Izrael, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Izvor: Blic

Visoki vojni zvaničnik potvrdio: Američki brodovi uništili iranske balističke projektile
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Zvaničnik je rekao da je avion u regionu zatvorio više od 70 iranskih jednosmernih bespilotnih letelica koje su se uputile ka Izraelu. Raketna baterija američke vojske Patriot zatvorila je jednu balističku raketu u blizini Erbila u Iraku, odlučna da bude na putu za Izrael.

"Projektil nije gađao američke ili koalicione snage"

Zvaničnik je rekao da se veruje da projektil nije gađao američke ili koalicione snage.

"Nije bilo američkih žrtava ili štete, a naše snage ostaju u položaju da pružaju dodatnu odbrambenu podršku za zaštitu američkih snaga u regionu", rekao je zvaničnik novinarima u nedelju.

Sirija stala na stranu Irana

Podsetimo, danas je sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad u razgovoru sa iranskim kolegom izjavio da je "Iranska akcija protiv Izraela bila legitiman čin samoodbrane".

Kako prenosi sirijski državni medij "Sana", Mekdad je podržao napad Irana u telefonskom pozivu sa iranskim kolegom Hoseinu Amir-Abdolahijanu.

"Odgovor Islamske Republike Irana je legitimno pravo na samoodbranu od ovog rasističkog cionističkog entiteta, koji ne poštuje međunarodno pravo i volju, niti Povelju Ujedinjenih nacija", izjavio je Mekdad.

"U istom smo rovu borbe..."

Mikdad je osudio nemarne zapadne pozicije suočene sa masakrima i neljudskim postupcima izraelskog entiteta.
Zauzvrat, Abdolahian smatra da su "Sirija i Iran u istom rovu podrške pravednom cilju palestinskog naroda koji se odupire cionističkom entitetu".

"Odgovor Irana je promišljen i precizan i moja zemlja neće oklevati da ponovo iskoristi svoje pravo da se brani od bilo kakve nove izraelske agresije", dodao je ministar.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada izvedenog 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael. Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

Najnovije vesti o napadu Irana na Izrael pročitajte u našem blogu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: