Svet 1

15.04.2024.

16:02

Amerika tvrdi: Izrael bi već danas mogao da pokrene napade

Izrael bi mogao da odgovori na napade Irana već danas, piše Vol strit džornal, pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Izvor: Klix.ba

Amerika tvrdi: Izrael bi već danas mogao da pokrene napade
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Izraelski saveznici veruju da iranski napad ne zahteva odgovor velikih razmera zbog toga što nije izazvao veliku štetu. Kako su istakli izraelski zvaničnici, ta se zemlja danima pripremala, zajedno sa svojim zapadnim partnerima, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku, za mogući odgovor Irana na napad na iranski konzulat u Damasku.

"Predsednik Bajden je pre 10 dana uputio svoj tim da energično brani Izrael", citira list američke zvaničnike.

 

Sve o sukobu Irana i Izraela možete čitati u našem Blogu UŽIVO.

Istovremeno, kako je list ranije pisao, SAD neće učestvovati ni u jednoj izraelskoj ofanzivnoj operaciji. Vašington insistira da jevrejska država ne treba da čini ništa što bi moglo da dovede do dalje eskalacije. S druge strane, TV kanal Ej-Bi-Si njuz, pozivajući se na portparola Izraelskih odbrambenih snaga Petera Lernera, izvestio je da će izraelskim vlastima biti potrebno nekoliko dana da odluče kako će odgovoriti na iranski napad na Izrael.

Prema njegovim rečima, izraelsko rukovodstvo će odlučiti o narednim koracima ili 15. aprila ili narednih dana. Vojska je već pružila "širok spektar opcija" da odgovori na iranski napad, izjavio je Lerner.

Iran je 13. aprila lansirao bespilotne letelice i projektile na Izrael kao odgovor na, kako je rekao, "ponovljene zločine" iz Tel Aviva, uključujući napad na konzularnu kancelariju iranske ambasade u Damasku koji se pripisuje Izraelu.

Iz Teherana su rekli da su gađani vojni objekti u Izraelu. Izraelske odbrambene snage tvrde da su presrele 99 odsto od skoro 350 projektila ispaljenih na Izrael.

Izrael nije prijavio nijedan smrtni slučaj, a tvrde da je vazdušna baza Nevatim pretrpela manju štetu.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: