Svet 8

15.04.2024.

16:29

Izrael je gotov?

Izrael i Sjedinjene Države ne mogu dugo da odbijaju napade onakvog intenziteta kakvim je Iran krenuo na Izrael, izjavio Skot Riter.

Izvor: Novosti, Sputnjik

Izrael je gotov?
Profimedia

Podeli:

Bivši američki obaveštajac i inspektor UN je u intervjuu televiziji Majadin naveo i da je obaranje iranskih projektila i bespilotnih letelica koštalo milijarde dolara.

"Pre svega, kada govorimo o odbrani Izraela, Izrael se ne može braniti. Ovo je bio dokaz za to: iranske rakete su pogodile izraelske baze", rekao je on.

"Ono što takođe treba da razumemo je količina novca koja je potrošena na zaštitu Izraela od dronova i krstarećih projektila. U pitanju su milijarde dolara. Ovaj događaj se ne može ponoviti",  dodao je Riter.

"Koliko će dana zaredom Izrael i njegovi saveznici moći da koriste visokotehnološke odbrambene sisteme vredne milijarde dolara. Odgovor je: tri ili pet dana. Ostaće bez projektila pre nego što Iranu ponestane dronova. Pogodite šta će se desiti posle toga?", rekao je analitičar.

Prema njegovim rečima, ako Iran bude imao dovoljno raketa i dronova da održi ovaj nivo aktivnosti nedelju dana, to će iscrpeti sposobnost Izraela da se brani."Pogledajte šta je bilo sa Ukrajinom kada im je ponestalo PVO: nemaju čime da brane svoj vazdušni prostor, dok ih Rusija uništava. Iran će uništiti Izrael kada ostane bez protivvazdušne odbrane", nastavio je Riter.

Prema njegovoj oceni, Iran će u slučaju sukoba velikih razmera sačekati dok Izrael ne potroši svoje rakete, uništavajući dronove, a zatim će početi da uništava izraelsku infrastrukturu raketnim oružjem.

"Iran nije želeo žrtve niti da nanese materijalnu štetu. Oni su želeli nešto da dokažu i to su uradili. Izrael se ne može braniti. To su hteli da dokažu. Niko ne može ništa da uradi ako Iran odluči da ga uništi. Na sreću, nadam se da Iran neće doneti ovu odluku", zaključio je Riter.

Gvozdena kupola je probijena i to najmanje devet puta

Istovremeno, američka TV mreža ABC News je navela da je najmanje devet iranskih projektila pogodilo dve izraelske vazdušne baze tokom napada.

Napominje se da je pet balističkih projektila pogodilo izraelsku vazdušnu bazu Nevativ, oštetivši transportni avion S-130, pistu i skladišta.

Četiri projektila pogodila su izraelsku vazdušnu bazu u pustinji Negev. Nije prijavljena značajna šteta.

Prethodno je iranska televizija Pres TV javila da su sve iranske hipersonične rakete probile protivvazdušnu odbranu i pogodile ciljeve u Izraelu.

Nije precizirano koji su objekti na izraelskoj teritoriji bili meta napada hipersoničnih projektila.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: