Svet 6

03.04.2024.

16:11

Makron je rekao: Ako nas napadnu, ne treba nam pomoć SAD?

SAD su, nakon predloga francuskog predsednika da se pošalju snage u Ukrajinu, izrazile bojazan da bi oni ili NATO mogli da budu umešani u sukob.

Izvor: Novosti, Sputnjik

Makron je rekao: Ako nas napadnu, ne treba nam pomoć SAD?
Tanjug/AP Photo/Francois Mori, Pool, File

Podeli:

Kako piše Vol strit džornal, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, mogućnost prisustva zapadnog osoblja u Ukrajini, kako civilnog tako i vojnog, pokrenula je goruća pitanja o tome kako saveznici treba da reaguju ako neko od njih bude ubijen u ruskom napadu.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila je zabrinuta da bi Rusija mogla da napadne francuske trupe koje bi mogle da budu poslate u Ukrajinu, citira list reči američkog zvaničnika.

On je dodao da bi to moglo da dovede do uplitanja Francuske, a možda i drugih zapadnih zemalja u sukob.

Istovremeno, prema rečima neimenovanog zvaničnika, Makron je rekao saveznicima da nema potrebe za mešanjem NATO-a ili SAD, ako Rusija napadne francuske trupe.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU dogovorila da formira “devetu koaliciju za duboke udare“, za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa.

On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da “pobedi u ovom ratu“. Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, “ali se ništa ne može isključiti“.

Makronove reči oštro su kritikovali mnogi NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

19 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

14 h

Podeli: