Za Kostu, zbog kojeg Dilan i Van Morison prekidaju koncerte

Da ima neke pravde i smisla na ovoj planeti večeras bi Bob Dilan, Van Morison i Elvis Kostelo, negde u svetu, prekinuli svoje koncerte, rekli neku lepu reč o našem Kosti i otpevali pesmu za njega.

Simić Žikica
Podeli

Pročitajte još:

Niko više nije voleo njihovu muziku nego naš Kosta, niko je nije bolje razumevao niti dublje preživljavao.

Kosta nas je juče napustio. Kao neki filmski junak okrenuo se i otišao.

Naš Kosta je razumevao svetove, povezivao sfere. Tvrdokorni tradicionalista i vispreni modernista. Umeo je da lako i jednostavno napravi most između starog i novog, da otkrije nove trendove, da ih poveže sa onim što je bilo i sa onim što će tek da bude.

Kosta i ja smo bili prijatelji. Međusobno uvažavanje je bilo veliko.

Povezali su nas film, rokenrol, strip, književnost, Ritam i ljubav prema radiju. Povezao nas je i Rekovac. Ja sam se tamo rodio, a Kosta često provodio đačke ferije. Kad bi nas dvojica pričali o Levču, Dulenki, kafani Solun, brdu Glaveja, crkvenom saboru na Sv. Romana ostali bi ćutali i zavideli nam misleći da govorimo o najlepšim predelima na svetu.

Skrhan tugom, očiju punih suza, zamagljenog pogleda, vidim, u mojoj uobrazilji, Vana Morisona kako prilazi mikrofonu i Iznenađenoj publici kaže:

"Juče nas je napustio Kosta. Naš prijatelj, brat, ortak, gradska faca, erudita i heroj. Sledeća pesma je za njega".

Iza pojačala se pojavljuje Džef Bek sa svojim Stratokasterom, uključuje ga u struju i pesma kreće. Van i Džef izvode "Bring It On Home To Me" Sema Kuka za našeg Kostu...

Poslednji mejl koji sam, pre neki dan, dobio od Koste bio je o ovoj pesmi.

Zbogom, Kosta.

Zbogom, moj pametni prijatelju.

moj ugao

"Ovo je koncentracijski logor za svakoga tko ima nešto u glavi"

Ovo se opet uznemirilo. Trg maršala Tita u Zagrebu preimenovat će se, pa će se zvati… Aleluja! Hvala bogu dragome! Mnogi od nas sjećaju se Tita. Oni koji se nisu rodili u Njegovo vrijeme pojma nemaju tko je Tito, a zašto bi i razmišljali o Titu kad su im neke druge teme mnogo bitnije. Kako pobjeći iz ovog s*anja sigurno je najvažnija. Dobro se snalaze, odlaze u hordama, napuštaju brod koji tone. Ipak, ima nešto čudno vezano za ovo. Brod tone, ljudi odlaze, a štakori ostaju.?!

moj ugao četvrtak 21.09. 17:24 Komentara: 210

Veton Suroi: Pošteni muslimani

Veton Suroi u svojoj knjizi "Ambasador i druge jeretičke beleške" (izdanje Samizdat B92, opširnije na linku) predstavlja čitavu filozofiju istorijskih i političkih promena koje su se desile na albanskim prostorima u poslednjih nekoliko decenija. Kao pisac koji široko posmatra i analizira njihov kontekst, Suroi ističe opasnosti političkog islamizma koje prete onima poput Kosova ili Albanije. Deo knjige je pred vama:

moj ugao ponedeljak 24.07. 17:33 Komentara: 3

Svi naši Zakintosi: "Dobre duše" koje ubijaju

Iz iskustva znam da se kod nas lako relativizuju čak i najteže stvari. Oduzimanje života, mučki, hteo bih da kažem životinjski, mada se ovakve stvari ne događaju u životinjskom svetu, kod nas prvobitno izaziva šok, osudu, ali ubrzo nakon toga pronalazimo opravdanja. Tumačimo to što se dogodilo na razne načine, ublažavamo činjenice, govori se o "dobroj duši" onih koji su tako nešto učinili... Toj relativizaciji najviše doprinosi sistem, pre svega sudovi, koji reaguju blago, neadekvatno, često više štiteći nasilnike nego oštećene

moj ugao četvrtak 20.07. 10:57 Komentara: 79

Čiji sam ja špijun?

U vrtlogu političke neizvesnosti, ratnih govorancija i opasne demagogije, jedno od najbitnijih pitanja ovih dana na Kosovu jeste upravo ko je čiji špijun i ko za koga radi. Širenje mržnje i netrpeljiosti je đavolji zanat, a ko je đavo, a ko špijun - vreme će pokazati.

moj ugao utorak 31.01. 15:42 Komentara: 1
strana 1 od 151 idi na stranu