Kosovo 0

24.04.2024.

13:08

U Briselu sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM

U Briselu će sutra biti nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima se očekuje da će glavna tema ponovo biti odluka takozvane Centralne banke tzv. Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

Izvor: Tanjug

U Briselu sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM
TV Most

Podeli:

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će sutra biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara i naveo da je planirano da sastanakprati uobičajen format dijaloga.

Kako je objasnio, biće održani bilateralni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti odžan trilateralni sastanak.

Ovo je šesta runda dijaloga na kojoj bi trebalo da se razgovara o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama" ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz izmedju strana.

"Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

"Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja", istakao je tada Petković.

On je dodao da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronadje rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Srbije na KiM.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio "beskoristan" i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku.
(Kraj) tdj/lol

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: