Kosovo 2

25.04.2024.

18:06

Petković iz Brisela: Politika Kurtija je proterivanje našeg naroda na KiM; Naredni sastanak 13. maja VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM Petra Petkovića obratio se javnosti iz Brisela.

Izvor: B92

Petković iz Brisela: Politika Kurtija je proterivanje našeg naroda na KiM; Naredni sastanak 13. maja VIDEO
TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije

Podeli:

"Razgovori su bili teški i napeti. Imali smo direktne razgovore sa prištinskom stranom, što je dobro", rekao je Petković i dodao:

"Ja i eksperti srpske delegacije smo imali priliku da iznesemo sve u vezi sa idejama Evropske unije, kako da rešimo pitanje dinara, s ozbirom da je Kurti jednostranom odlukom o ukidanju dinara i platnog promenta Republike Srbije na prostoru KiM ugrozio opstanak srpkoskog naroda na KiM i znate da je to pitanje koje mora hitno da se rešava jer su Srbi ugroženi, jer su srpske institucije na KiM ugrožene, dovode se u pitanju njihovo postojanje i funkcionisanje".

Petković navodi da je ovo šesti sastanak po redu. 

"Sve vreme insistiramo na razgovoru, sve vreme insistiramo na sastancima, sve vreme želimo da nastavimo dijalog na ovom pitanju kako bi pronašli rešenje. To vam pokazuje koliko smo konstruktivni i koliko dajemi i činimo sve od sebe", rekao je Petković. 

"Moram da kažem i da najnovije komentare koje smo poslali gospodinu Lajčaku smo uradili u najboljoj veri, oni su i ocenjeni kao konstruktivni, nude rešenja. Opet i kada sedite i razgovarate, sve vreme gospodin Bisljimi je dobacivao, pokušavao da pravi različite paralalele, govorio kako njega ne zanimaju Srbi koji žele da napuste KiM već samo ga interesuju oni koji hoće da se integriše što jasno pokazuje da je politika Aljbina Kurtija i Prištine proterivanje srpskog naroda na KiM, sve ovo što rade sa dinarom zapravo rade da nema naših institucija, da nema naših ljudi, da nema života Srba na prostoru KiM", naveo je direktor Kancelarije za KiM. 

"Vi ako hoćete da pronađete rešanja, toliko predloga smo dali, toliko konstruktivnih stvari. Najnormalnije je da sednete i dogovorite se. Mi ćemo nastaviti ovde razgovore 13. maja, tako smo se dogovorili. Nadam se da ćemo doći do nekog pomaka u koliko je to moguće, to više ne zavisi od nas, pokazali smo toliko konsturktivnosti da je više to svima jasno da je od prvog trenutka problem bio u Prištini koja je svom jednostranom odlukom sve nas dovela u ovu situaciju, pre svega srpski narod na KiM koji baš evo, na današnji dan beleži petstoti incident od kada je Kurti došao na vlast, što jasno pokazuje i što je slika stanja i života Srba na prostu Srba na prostoru KiM", zaključio je Petković.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: