Kosovo 0

22.04.2024.

10:55

Surlić: Izveštaj Gutereša trebalo bi da bude oštriji, ne odgovara situaciji na KiM

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić izjavio da, iako primedbe izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša govore o tome da se Srbi na KiM suočavaju sa konkretnim problemima, to nije dovoljno.

Izvor: Tanjug

Surlić: Izveštaj Gutereša trebalo bi da bude oštriji, ne odgovara situaciji na KiM
EPA-EFE/JOHN MINCHILLO / POOL

Podeli:

Prema njegovim rečima, izveštaj ne odgovara realnosti u kojoj je prisutna "sistemska diskriminaciju srpske zajednice".

"Ovaj izveštaj bi trebalo da bude mnogo oštriji i da se na pravi način predstavi da je situacija alarmantna i da je potrebno da se što pre nešto preduzme", ocenio je Surlić za Tanjug.

On smatra da je izveštaj generalnog sekretara UN dosta balansiran u smislu isticanja krivice i srpske i albanske strane što, napomenuo je on, ne odgovara situaciji na terenu.

Govoreći o bojkotu referenduma za smenu albanskih gradonačelnika na severu KiM koji su organizovale privremene prištinske institucije u nedelju, Surlić je ocenio da je ceo proces osmišljen tako da ne uspe i da se postave takvi uslovi koji bi samo omogućili nelegtimnim gradonačelnicima da i dalje vrše vlast, uzimajući u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa KiM, pre svega sa severa, napustilo pokrajinu.

Veoma je mala verovatnoća da bi referendum uspeo ukoliko bi Srbi koji zaista imaju pravo da glasaju, izašli, rekao je Surlić, zaključivši da će gradonačelnici na severu pokrajine "ostati na svojim pozicijama" i vlast na severu se neće menjati.

"Ono što je otežavajuće jeste to što, ne samo da su nelegitimni nego nemaju ni dovoljno resursa u smislu ljudi, kadrova, ne mogu normalno da vode lokalnu politiku. Po najavama Prištine i Aljbina Kurtija oni će verovatno imati ceo mandat, možemo da očekujemo izbore 2025. godine a do tada će ovi gradonačelnici ostati na svojim pozicijama, a dodatno će Priština od EU zahtevati da ukine kaznene mere koje su na snazi a koje su uspostavljene zbog situacije na severu KiM", rekao je Surlić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: