Kosovo 1

16.04.2024.

18:35

Parlamentarna skupština SE raspravlja o zahtevu tzv. Kosova za prijem; Sramno obraćanje Dore Bakojani

Na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope raspravlja se o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope. Izvestiteljka Bakojani je pozvala PS SE da prihvati njen izveštaj o prijemu Prištine.

Izvor: Tanjug

Parlamentarna skupština SE raspravlja o zahtevu tzv. Kosova za prijem; Sramno obraćanje Dore Bakojani
Profimedia

Podeli:

Dora Bakojani je naglasila da se u njenom izveštaju ne zauzima nikakav stav o statusu tzv. Kosova i dodala da ona, da je to traženo od nje, ne bi ni preuzela funkciju izvestioca i svoje mišljenje uskladila bi sa zvaničnim stavom Grčke.

Ona je istakla da postoje tri ključna problema koja se moraju rešiti  – implementacija odluke ustavnog suda tzv. Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, problem nelegalne eksproprijacije imovine Srba sa KiM, kao i uspostavljanje zajednice srpskih opština.

Dora Bakojani je u izveštaju preporučila prijem tzv. Kosova, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda tzv. Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Druga dva uslova – formiranje zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama na severu KiM sa većinski srpskim stanovništvom Priština nije sprovela.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici aprila prošle godine.

Ako PSSE usvoji izveštaj Dore Bakojani, onda će Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiti preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: