Ponedeljak, 20.11.2023.

11:07

Zovu ga "ludak"; Skače, psuje, nosi motornu testeru... I upravo je postao predsednik VIDEO

Havijer Milej (53) izabran je u nedelju uveče za novog predsednika Argentine nakon što je aktuelni ministar ekonomije te zemlje Serhio Masa priznao poraz.

Izvor: B92

Zovu ga
Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Politički novajlija je dobio 56 odsto glasova, u poređenju sa 44 odsto koje je osvojio Masa, što je najveća razlika u pobedi u zemlji od kada se vratila demokratiji 1983.

Zakletvu će položiti 10. decembra.

"Danas počinje obnova Argentine. Danas je istorijska noć za Argentinu", rekao je novoizabrani predsednik svojim pristalicama u nedelju uveče. On je obećao da će napraviti "drastične promene" u zemlji i obećao da će se nositi sa rastućom inflacijom i siromaštvom.

Zemlja trenutno doživljava rekordno siromaštvo uz inflaciju od 143 odsto.

Demontaža Centralne banke, prepolovljenje broja vladinih ministarstava i guranje dolarizacije privrede su među nekim od njegovih obećanja.

"Pred nama su monumentalni problemi: inflacija, nedostatak posla i siromaštvo", rekao je on svojim biračima.

"Situacija je kritična i nema mesta mlakim polumerama", obećao je Milej. Uz njegov pobednički govor u nedelju uveče, pristalice su slavile uz vatromet, uzvikujući rok himne i popularno skandiranje Mileja protiv političke elite "Sve njih izbaciti napolje".

Bivši TV stručnjak i ekonomista ranije je govorio o svom stavu protiv abortusa, protivljenju seksualnom obrazovanju u školama, poricanju klimatskih promena i zalaganju za labavije zakone o oružju.

Milej, koji je nosio motorne testere na mitinzima kako bi simbolizovao svoje planirane rezove, podržava čvrste veze sa SAD.

On je i poznat po svojim vatrenim napadima na levičare, kojima u svojim govoriima preti i koje naziva najpogrdnijim imenima.

Na jednom od snimaka govori: "Levičarski ku*kini sinovi, bojite se. Sloboda napreduje."

Na jednom od snimaka on levičare uporno naziva "go*nima", a na pitanje voditeljke zašto ih tako zove, Milej odgovara:

"Zato što su go*na". Desničarskom tvrdolinijašu, koji je upoređen sa Trampom i ima nadimak "El Loko“ (ludak), u nedelju je čestitao bivši američki predsednik.

Pišući na svojoj platformi za društvene mreže "Truth Social", Tramp je rekao: "Ceo svet je gledao! Veoma sam ponosan na tebe".

"Preokrenućete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom!", dodao je Tramp.

U međuvremenu, bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro je tvitovao: "U Južnoj Americi ponovo se rađa nada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: