Sreda, 27.09.2023.

12:51

Severna Koreja odlučila: Proterujemo ga

Severna Koreja je odlučila da protera američkog vojnika Trevisa Kinga, za koga je ranije saopšteno da je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju.

Izvor: Tanjug

Severna Koreja odlučila: Proterujemo ga
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon, File

U završnom izveštaju istrage o Kingovom ilegalnom ulasku u Severnu Koreju u julu ove godine, navodi se da je King rekao da je bio ogorčen zbog nehumanog postupanja i rasne diskriminacije u redovima američke vojske, prenosi Rojters nav ode severnokorejske državne agencije KCNA.

"Trevis King je priznao da je odlučio da dođe u Severnu Koreju jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci", izjavio je ranije zvaničnik Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.

U izveštaju severnokorejske državne novinske agencije ne precizira se gde će King biti prognan, iako je Severna Koreja ranije, u svojim početnim istražnim radnjama, konstatovala da je King želeo utočište isključivo u Severnoj Koreji.

Pre nego što je prešao severnokorejsku granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Nakon toga je trebalo da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da pobegne sa aerodroma.

King je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine, a u Južnu Koreju je došao u okviru rotacije američkih trupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: