Sreda, 27.09.2023.

10:12

Kontrola na granici zbog izbeglica

Poljska bi mogla da uvede kontrole na granici sa Nemačkom zbog zabrinutosti od porasta ilegalnih izbeglica, izjavio je portparol poljske vlade za "Polsat njuz".

Izvor: Tanjug

Kontrola na granici zbog izbeglica
Screenshot/B.Dpunkt

Poljska je u utorak uvela provere nekih vozila na graničnim prelazima sa Slovačkom, jer pogranična policija sumnja da se tom trasom prevoze ilegalni migrante, izjavio je poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski, prenosi Rojters.

Slovačka se takođe bori sa porastom broja ilegalnih izbeglica jer se broj privedenih ilegalnih migranata u Slovačkoj povećao devet puta u poređenju sa 2022. godinom i ove godine iznosi više od 27.000, navodi se u dokumentima ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke.

U međuvremenu, Nemačka je kasno sinoć najavila da će sprovoditi jače granične kontrole sa Poljskom i Češkom Republikom u nastojanju da pomogne u borbi protiv trgovine ljudima.

"Plašimo se da će svakog trenutka doći do novog priliva izbeglica iz Italije... Zbog toga razmatramo neke kontrole na našoj strani poljsko-nemačke granice, jer strahujemo od priliva iz Italije", izjavio je portparol poljske vlade Pjotr Miler privatnom emitera Polsat Nevs.

Iz kabineta nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fazer još u ponedeljak je saopšteno da će možda biti neophodno sprovođenje kontrola na poljskoj i češkoj granici kako bi bile suzbijene "kriminalne bande" koje ilegalno krijumčare migrante u zemlju.

Oko 204.000 ljudi zatražilo je azil u Nemačkoj u prvih osam meseci 2023. godine, 77 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi portal Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: