Ponedeljak, 25.09.2023.

17:35

Amerika odlučila: Priznaće nezavisnost još dve zemlje

SAD će priznati nezavisnost dve male pacifičke države Kukovih ostrva i Niuea, rekao je danas predsednik Džozef Bajden, čime je potvrdio ranije najave.

Izvor: Tanjug

Amerika odlučila: Priznaće nezavisnost još dve zemlje
EPA/EFE/ JIM LO SCALZO

Bajden je to rekao uoči samita s liderima pacifičkih ostrva ove nedelje, što je deo ofanzive Sjedinjenih Američkih Država da blokiraju dalji kineski prodor u strateški važan region koji je Vašington dugo smatrao svojim, preneo je Rojters.

On je saopštio da Sjedinjene Američke Države imaju dugu istoriju saradnje sa Kukovim ostrvima, koja datira još od Drugog svetskog rata, kada je američka vojska izgradila aerodromske piste na arhipelagu.

Bela kuća je objavila da će se samit fokusirati na prioritete, uključujući klimatske promene, ekonomski rast, održivi razvoj, javno zdravlje i borbu protiv ilegalnog ribolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: