Dačić ponavlja postizbornu strategiju iz 2008?

Lider SPS-a je danas jači nego pre četiri godine i više nema problem da objašnjava izbor koji napravi, svaki će biti prihvatljiv i za partiju i za birače, smatraju analitičari

Izvor: M. Èekerevac

Sreda, 20.06.2012.

08:20

Default images

"Nema vlade bez socijalista”, rekao je Ivica Dačić, lider SPS-a, pre četiri godine, uoči parlamentarnih izbora i isto to ponovio uoči đurđevdanskog glasanja. Oba puta, pokazalo se, bio je u pravu. Mada izgleda da se i sve drugo ponavlja, pregovaranje sa jednim partnerom i stalno pronalaženje novih prepreka za dogovor, dok se „neformalno” komunicira s drugim… Međutim analitičari smatraju da sadašnje ponašanje lidera SPS-a nema sličnosti sa onim posle izbora 2008. godine.

Promenile su se, kažu, pre svega pozicije s kojih Dačić danas nastupa–mnogo su jače, a nema ni problem da objašnjava izbor koji napravi, svaki će biti prihvatljiv i za partiju i za birače.

Pre samo mesec dana izgledalo je da će nova vlada sa starim partnerima biti brzo formirana, ali u međuvremenu pobedio je Tomislav Nikolić na predsedničkim izborima i, kako reče, između ostalih, i Ivica Dačić, sve se promenilo. Lider SPS-a ostao je pri ranijoj najavi da će se prvo pregovarati sa „prirodnim partnerom” DS-om. Naprednjaci su odmah poručili da će strpljivo čekati da se ti razgovori završe, pa da onda oni počnu pregovore. Međutim, razgovori koalicija oko DS-a i SPS-a sporo teku, a i kad se napravi neki pomak, poput nedavnog kad su usaglašeni principi na kojima će počivati buduća vlada, koliko sutra „iskrsne” novi problem.

Pre četiri godine, kada su završeni izbori koalicija oko SPS-a nije imala nikakvu dilemu s kim će pregovarati, s obzirom na to da je Dačić uoči izbora rekao da su „novinski napisi o sporazumu SPS-a, DS-a i LDP-a, naučna fantastika, jer SPS nikada ne može biti u koaliciji sa strankama koje vode antidržavnu i antinacionalnu politiku”. Tako su počeli pregovori između koalicije DSS–NS, SRS-a i SPS-a i stalno su napredovali, naročito oni na nivou Beograda, gde se stiglo do zvanično potpisanog sporazuma o koaliciji. Ali radikali i socijalisti pregovarali su i dalje, i početkom juna 2008. na sednici GO SPS kada je trebalo da bude doneta zvanična odluka o koaliciji, ona je izostala, jer su, nezvanično, socijalisti bili nezadovoljni resorima koji su im ponuđeni. Ipak, „pregovori” su tekli do pred kraj juna, kada je saopšteno da koalicija sa narodnjacima i radikalima nije moguća, te da počinju razgovori sa DS-om. Dogovor je postignut za republičku vladu, ali i za beogradsku, uprkos ranije potpisanom sporazumu.

Kada se pogleda situacija od pre četiri godine i ova sadašnja, izgleda kao da se sve ponavlja, ali nije tako, tvrde analitičari. Marko Blagojević, iz Cesida, kaže da nikakva sličnost ne postoji. Prema njegovim rečima, „Dačića 2008. godine nije nigde bilo, on je tada pregovarao sa bitno drugačije pozicije od današnje, razlika je kao nebo i zemlja”. Blagojević ističe: „Činjenica da su ga onda razvlačili kao žvaku njemu nije išla u prilog, sada mu ide. On je onda morao da donese tešku odluku o koaliciji sa DS-om, a bilo je teško i saopštiti je. Nakon četiri godine vlasti sa demokratama, on nema nikakav problem da izađe pred birače i kaže da nastavlja tu saradnju. Ako ode sa naprednjacima, to je za njegove birače super, jer oni i nako više vole tu opciju”.

I Miloš Đajić, iz Centra modernih veština, ne vidi nikakve sličnosti između ove današnje i one situacije od pre četiri godine. Đajić je ubeđen da Dačić želi da napravi novu vladu sa DS-om i dodaje „da je hteo da pravi drugačiju, napravio bi je 2008. godine”. Đajić kaže da mu je u petak izgledalo da je dogovor napravljen i da je ostalo da se dogovore samo detalji i zakaže sednica parlamenta, „ali sada ne mislim tako, očito da postoji neki problem, jer vidim zastoj i veliku tišinu koja sve to prati”.

O tome da li bi se moglo desiti isto što i pre četiri godine, da SPS pregovara sa jednim, a napravi vladu sa drugim partnerom, Blagojević misli „naravno, može, ali sumnjam”. On ističe da „Dačić sada pokazuje zube, jer je u beskrajno dobroj poziciji u kakvoj nije bio 2008”. Ni Đajić ne misli da će SPS promeniti partnera, niti da u stalnom iznalaženju prepreka vidi izgovore. On ističe: „Njegova snaga je sada drugačija, oni su rastuća partija i on, verovatno, mora da vodi računa o tome što će se dešavati u budućnosti. Biće teško bilo s kim da naprave vladu, jer predstoje bolne reforme u narednom periodu, pogotovo ako žele da dobiju datum za početak pregovora sa Evropskom unijom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: