DS i SPS sigurni, nedostaje treći

Verifikacijom poslaničkih mandata i polaganjem zakletve izabranog predsednika stvorena je mogućnost za formiranje nove vlade. Ali, nedostaje treća stranka.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

17:07

Default images

Kako B92 nezvanično saznajemo, socijalistima LDP kao treći igrač nije prihvatljiv, dok Demokratska stranka kao partnera ne vidi URS.

Ko je pored demokrata i koalicije oko SPS-a treći partner u Vladi? Možda ne zna da li će treću stolicu zauzeti URS ili LDP, ali vlada treba što pre da bude formirana, smatra potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić.

"Ne bih ulazio u te špekulacije, Ivica Dačić to vešto radi. Ono što ja zahtevam jeste da što pre formiraju vladu, i da vlada krene u realizaciju onih poslova koje već radi", kaže Mrkonjić.

Sličan odgovor dao je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Ne znam. Demokratska stranka vodi pregovere sa trećim partnerom, ko je treći partner ne znamo, ali nadam se da će javnost uskoro da sazna ko je to", rekao je Marković.

Buduće partnerstvo donekle se odslikava situacijom u Leskovcu. U tom gradu već nekoliko dana održavaju se protesti takozvane Spasovdanske koalicije, koju čini pet partija, među kojima i URS. Oni protestuju jer su odbornici Reformističke i Narodne partije raskinuli predizbornu koaliciju sa URS-om i prešli u tabor DS i Socijalističke narodne partije. Zbog toga je tamo danas bio i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić.

"Niko ko preti bilo kome nije moj saveznik, u bilo čemu to nije moj ljudski to nije moj prijatelj, to nije čovek s kojim ću ja da popijem kafu i razgovaram jer, oni koji prete su kukavice. Oni koji prete su pokazali da su spremni da vrše nasilje sa i sa onima koji vrše nasilje, nema demokratije, saradnje, nema izgradnje puta, nema kreiranja radnih mesta, nema izgradnje normalnog društva, i tu je tačka. To treba da se istraži, utvrdi ko preti", kazao je Tadić.

On je dodao da u skladu sa izbornim rezultatima i izbornim zakonima sve političke partije imaju pravo da pregovaraju sa svima, i kada će biti formirana parlamentarna većina, prema njegovim rečima, je neizvesno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: