CeSID: Konačna procena mandata

Programski direktor Cesida Marko Blagojević ocenio je da rezultati glasanja na Kosovu neće značajno uticati na procenjenu raspodelu mandata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

09:21

Default images

CeSID je saopštio finalnu procenu prema kojoj naprednjacima sleduje 73 mandata, a demokratama 68.

"Glasovi na Kosovu ne mogu da naprave veliku pometnju jer ih nema mnogo, može da dođe do promena eventualno u jednom mandatu, jedna stranka, DSS, da dobije mandat više, druga da izgubi, ali to je najdalje dokle može da ode uticaj glasova građana sa Kosova", rekao je Blagojević.

Prema konačnim procenama Cesida, bez glasova birača sa Kosova i Metohije, izborna lista "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi Srpska napredna stranka imaće 73 mandata u novom sazivu Skupštine Srbije, a lista "Izbor za bolji život" koju predvodi Demokratska stranka 68, saopštio je danas Cesid. Koalicija SPS-JS-PUPS imaće 45 mandata u novom sazivu Skupštine, Demokratska stranka Srbije 20 mandata, Pokret "Preokret" koji predvodi
Liberalno demokratska partija 20 mandata, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 mandata.

Prema procenama Cesida, Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus.

Savez vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok su manjinske liste "Nijedan od ponuđenih odgovora", "Sve zajedno" i "SDA Sulejman
Ugljanin" osvojile po jedan mandat.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević rekao je da rezultati glasanja na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu, koji
još nisu utvrđeni, ne mogu značajno uticati na raspodelu mandata.

On je kazao da DSS ima veliku podršku birača sa Kosova što, kako je rekao, može da utiče na konačni rezultat.

On je kazao da stranke koje su ostale ispod cenzusa, Srpska radikalna stranka i Dveri, imaju male šanse da posle prebrojavanja glasova sa Kosova uđu u parlament.

"Bez obzira na opredeljivanje birača sa KiM, Srpska radikalna stranka i Dveri ne mogu da predju pet odsto, što znači da je izvesno da ove partije ostaju ispod cenzusa. SRS bi trebalo da je dobila 16 ili više hiljada glasova od 35 koliko je juče glasalo, što ne deluje moguće. Slična je situacija i sa Dverima kojima fali više od 20 hiljada glasova", rekao je Blagojević.

On je rekao da će Cesid konačnu procenu rezulata izbora koja će uključiti glasove sa Kosova, imati kad brojanje glasova sa 90 biračkih mesta u Raškoj i Vranju bude završeno. Do kašnjenja u prebrojavanju glasova sa Kosova i Metohije došlo je, kako je objasnio, zbog činjenice da je materijal u centre za brojanje stigao u ranim jutarnjim časovima, te da se procesuira jedno po jedno biračko mesto.

On je ranije rekao da rezultati izbora ukazuju na pravac kojim će se kretati koalicioni pregovori i ocenio da je normalano da lider SPS-a Ivica Dačić prvo razgovara s dosadašnjim koalicionim partnerom DS-om, ali da nije isključeno i da "potraži sreću s nekim drugim".

"On je jasno predočio očekivanja i ambiciozno ušao u pregovore, videćemo kako će DS na to reagovati", rekao je Blagojević.

On je kazao da veruje da nova vlada neće biti formirana do 20. maja, ali da će do drugog kruga predsedničkih izbora biti postignuta načelna saglasnost o budućoj vladajućoj koaliciji.

Blagojević je, kako je više puta naglasio i tokom izbornog dana, objasnio da, iako je nepravilnosti bilo, one ne dovode u pitanje ukupnu regularnost izbora, niti rezultati sa biračkih mesta na kojima će postupak eventualno biti ponovljen može uticati na rezutate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: