Demokratska stranka Srbije

  • osnovana: 26.7.1992.
  • predsednik: Vojislav Koštunica
  • boja: plava
  • broj poslanika: 21
  • status: opozicija

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

00:59

Default images

osnovana: 26.7.1992.
predsednik: Vojislav Koštunica
boja: plava
broj poslanika: 21
status: opozicija

zvanična stranica: www.dss.rs

Demokratska stranka Srbije je nastala 1992. godine otcepljenjem nacionalističke frakcije od Demokratske stranke na čelu sa Vojislavom Koštunicom. Ova struja je tada želela da ide u koaliciju sa Srpskim porektom obnove i nezavisnim itelektualcima (DEPOS) što je bio i glavi povod izdvajanja iz Demokratske stranke.

Demokratska stranka Srbije je 1992. godine izašla na vandredne izbore za srpski parlamenat u okviru DEPOS-a. DSS je pripalo 18 poslaničkih mandata, od ukupno 50 koliko je osvojio DEPOS.

Sredinom 1993. godine DSS izlazi iz DEPOS-a, da bi na vanrednim decembarskim izborima učestvovala kao samostalna stranka. Tada je osvojla 7 mandata.

međutim osvojila je mali broj poslaničkih mesta.

1996. godine DSS pristupa koaliciji “Zajedno” koju su činili SPO,DS i GSS. Nakon izbora za saveznu Skupštinu, DSS napušta koaliciju i na lokalnim izborima u novembru iste godine na izbore izlazi samostalno. Ipak funkcioneri te sranke učestvuju na velikim protestima zbog izborne krađe

Izbore održane 21. septembra 1997. godine bojkotuje, kao i DS i GSS.

U januaru 2000. godine formirana je Demokratska opozicija Srbije koju je činilo 19 stranka, između ostalog i Demokratska stranku Srbije. Iste godine raspisani su redovni parlamentarni izboru, lokalni ali i vandredni izbori za predsednika Savezne republike Jugoslavije. Na ovim izborima DOS bira Vojislava Koštunicu, predsenika DSS-a za svog predsedničkog kandidata.

24. septembra, Vojislav Koštunica ubedljivo pobeđuje tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, međutim, izborna komisija odbija da prizna rezultate izbora. Usledili su protesti u celoj zemlji i konačno 05. oktobra 2000. godine nekoliko stotina hiljada ljudi u Beogradu na silu zauzima najvažnije državne institucije i dovodi DOS na vlast. Vojislav Koštunica je 07. oktobra 2000. godine zvanično stupio na dužnost predsednika Jugoslavije.

Na vandrednim parlamentarnim izborima 23.12.2000. za republički parlament DOS osvaja ukupno 176 poslaničkih mesta, od kojih DS i DSS dobijaju po 45.

25. januara 2001. godine Zoran Đinđić formira novu Vladu Srbije, a DSS dobija nekoliko ministarskih mesta kao i mesto predsednika Skupštine Srbije.

U avgustu 2001. godine, DSS napušta Vladu uz tvrdnje da je Vlada Srbije povezana sa kriminalom.

Septembra 2002. godine Vojislav Koštunica na izborima za predsednika Srbije ulazi u drugi krug sa kandidatom DOS – Miroljubom Labusom. 13. oktobra, Koštunica u drugom krugu osvaja više glasova od Miroljuba Labusa, ali zbog nedovoljnog odziva birača izbori su proglašeni neuspelim. 08. decembra se ponovo održavaju izbori za predsednika Srbije, a Koštunica ponovo osvaja najveći broj glasova, međutim izbori su ponovo proglašeni za neuspešne i Koštunica ostaje na poziciji predsednika Jugoslavije do februara 2003. godine. kada se formira Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, DSS učetvuje u rušenju kabineta novog premijera Zorana Živkovića. U novembru 2003. godine dolazi do pada Vlade i raspisivanja vandrednih izbora za 28. decembar 2003. godine. DSS na ovim izborima osvaja 53 poslanička mesta.

03. marta 2004. godine, Vojislav Koštunica je izabran za premijera Srbije, a vladu formiraju DSS-NS-SPO i G17. Vlada međutim nema većinu od 126 poslanika ali je u skupštini svojim glasovima podržava SPS.

U junu 2005. godine Koštunica ponovo biva izabran za predsednika stranke, kao jedini kandidat za to mesto.

Nakon što je u jesen 2006. G17 plus napustilavladu, raspisuju se prevremeni izbori koji su održani 21. januara 2007. godine. DSS učestvuje u koaliciji sa Novom Srbijom, Srpskim demokratskim pokretom obnove i Jedinstvenom Srbije. Ova koalicija je nazvana Narodnjačka koalicija. Ukupno su osvojili 46 poslaničkih mesta.

Nakon izbora 15. maja 2007. godine, DSS formira Vladu sa Demokratskom strankom i G17+, a Vojislav Koštunica je po drugi put izabran za premijera Srbije.

Proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije 17. februara 2008. je uzdrmalo Vladu i pošto nije došlo do dogovora između vladajućih stranaka, Koštunica je zatražio raspisivanje vandrednih skupštinskih izbora koji su raspisani za 11. maj 2008.

Na tim izborima njima je Demokratska stranka Srbije je zajedno sa Novom Srbijom osvojila 30 poslaničkih mesta - 21 je pripalo DSS-u, 9 NS-u. Prvoplasirana na tim Demokratska stranka koja je pobedu odnela u okviru koalicije "ZES" formirala formirala Vladu sa Socijalističkom partijom Srbije čime je Demokratska stranka Srbije prešla u opoziciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: