Muamer Zukorlić - kandidat grupe građana

  • datum i mesto rođenja: 15. februar 1970, selo Orlje, Tutin
  • obrazovanje: Teolog
  • dosadašnje kandidature: 2012.
  • stranka: grupa građana
  • Horoskop: Vodolija

Info

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

16:38

Default images

datum i mesto rođenja: 15. februar 1970, selo Orlje, Tutin

obrazovanje: Teolog

dosadašnje kandidature: 2012.

stranka: grupa građana

Horoskop: Vodolija

Muamer Zukorlić je rođen 15. februar 1970. u selu Orlje u opštini Tutin. Poznat je kao Muamer efendija Zukorlić, predsednik je i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu. Živi sa dve supruge, iako zakon u Srbiji zabranjuje bigamiju, kao i poligamiju. Ističe u više navrata da je to njegova privatna stvar i da je bolje imati dve žene (i ne poštovati državu), nego imati jednu a varati je.[Ima sedmoro dece.

Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine Muamer je izabran za muftiju, a reizabran na izborima 1998. i 2003. godine. Izabran je za predsednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine. Na ovu funkciju je ponovo izabran na izborima u julu 2008. godine. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Glasa islama koje se smatra zvaničnim glasilom Islamske zajednice u Srbiji. Muamer je jedan od inicijatora osnivanja Izdavačke kuće El Kelimeh i mekteba za predškolski i školski uzrast. Osnivač je i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije.

Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić. Državni organi su doneli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je proslavila pobedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća koje je na sednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je povodom fotomontaže, na kojoj je glavni muftija Muamer Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori, objavljene u dnevnom listu Blic zatražio od uredništva i vlasnika lista izvinjenje i „simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: