- Teme -

Kriza smanjila dobit banaka

Beograd -- Banke u Srbiji su za šest meseci ove godine ostvarile upola manju dobit u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: Blic
Podeli

Uticaj krize banke su i te kako osetile, pa su knjižile profit od 9,6 milijardi dinara, što je za 10,7 milijardi manje u odnosu na prvo polugođe u 2008, rezultati su istraživanja portala kamatica.com.

U prvoj polovini ove godine ukupna dobit banaka bila je 9,6 milijardi dinara. U ovom rezultatu 21 banka je ostvarila profit od 15,7 milijardi dinara, a 12 banaka gubitak od 6,1 milijardu.

Poredeći profitabilnost sa polovinom prošle godine, kada su banke ostvarile ukupan profit od 20,3 milijarde dinara, s tim da su 24 ostvarile profit od 22,6 milijardi dinara, a osam banaka gubitke od 2,3 milijarde dinara, uočljivi su značajno lošiji rezultati.

Drugi udar kašnjenje u otplati kredita

Banke u Srbiji su krajem prošle godine bile izložene „krizi poverenja“ koja se manifestovala masovnim povlačenjem depozita stanovništva iz banaka. Iako je povučeno skoro milijardu evra štednje, banke su ovaj udar izdržale bez direktne pomoći monetarnih vlasti. Drugi udar, koji još uvek traje, odnosi se na povećanje kašnjenja u ispunjavanju obaveza kreditnih dužnika prema bankama. Od početka godine docnja u isplati mesečnih rata se povećala za 30 odsto. Iako ovako stanje još nije alarmantno, ostaje neizvesnost da li će se i dalje i u kojoj meri povećavati broj korisnika kredita u docnji.

„Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je kod Alfa banke, Rajfajzen banke i Privredne banke Pančevo. Najveća poboljšanja u polugodišnjim rezultatima su zabeležile Poštanska štedionica, Srpska banka i Prokredit banka. U prvoj polovini godine, najveće profite ostvarile su Banka Inteza, AIK i Rajfajzen banka, dok gubitke Alfa banka, Privredna banka Pančevo i Meridijan banka“, kaže se u izveštaju kamatica.com.

Iako su ovo rezultati za prvu polovinu godine i ne mogu se uzeti kao potpuni pokazatelji efektivnosti i efikasnosti poslovanja banaka, oni su vrlo indikativni i ukazuju na to kako je kriza uticala na bankarski sektor. Imajući u vidu i to da je u periodu od polovine 2008. godine do polovine 2009. bankarski sektor povećao bilansnu aktivu, ovi rezultati pokazuju drastično smanjenje profitabilnosti najstabilnijeg sektora u privredi.

„Ukupna profitabilnost sektora mogla bi blago biti povećana do kraja 2009. godine, ali s obzirom na drastičan pad u odnosu na prošlogodišnje polugodišnje rezultate, nije za očekivati više od polovine prošlogodišnjih profita u bilansima poslovnih banaka u Srbiji”, zaključuje tim iz kamatica.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.