Kriza smanjila dobit banaka

Banke u Srbiji su za šest meseci ove godine ostvarile upola manju dobit u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2009.

14:27

Default images

Uticaj krize banke su i te kako osetile, pa su knjižile profit od 9,6 milijardi dinara, što je za 10,7 milijardi manje u odnosu na prvo polugođe u 2008, rezultati su istraživanja portala kamatica.com.

U prvoj polovini ove godine ukupna dobit banaka bila je 9,6 milijardi dinara. U ovom rezultatu 21 banka je ostvarila profit od 15,7 milijardi dinara, a 12 banaka gubitak od 6,1 milijardu.

Poredeći profitabilnost sa polovinom prošle godine, kada su banke ostvarile ukupan profit od 20,3 milijarde dinara, s tim da su 24 ostvarile profit od 22,6 milijardi dinara, a osam banaka gubitke od 2,3 milijarde dinara, uočljivi su značajno lošiji rezultati. „Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je kod Alfa banke, Rajfajzen banke i Privredne banke Pančevo. Najveća poboljšanja u polugodišnjim rezultatima su zabeležile Poštanska štedionica, Srpska banka i Prokredit banka. U prvoj polovini godine, najveće profite ostvarile su Banka Inteza, AIK i Rajfajzen banka, dok gubitke Alfa banka, Privredna banka Pančevo i Meridijan banka“, kaže se u izveštaju kamatica.com.

Iako su ovo rezultati za prvu polovinu godine i ne mogu se uzeti kao potpuni pokazatelji efektivnosti i efikasnosti poslovanja banaka, oni su vrlo indikativni i ukazuju na to kako je kriza uticala na bankarski sektor. Imajući u vidu i to da je u periodu od polovine 2008. godine do polovine 2009. bankarski sektor povećao bilansnu aktivu, ovi rezultati pokazuju drastično smanjenje profitabilnosti najstabilnijeg sektora u privredi.

„Ukupna profitabilnost sektora mogla bi blago biti povećana do kraja 2009. godine, ali s obzirom na drastičan pad u odnosu na prošlogodišnje polugodišnje rezultate, nije za očekivati više od polovine prošlogodišnjih profita u bilansima poslovnih banaka u Srbiji”, zaključuje tim iz kamatica.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: