Vesti -

Zabrana. Putinov ukaz stupa na snagu: "Nećete Rusiji diktirati cenu"

Ukaz Vladimira Putina o specijalnim merama koje se uvode kao odgovor na graničnu cenu za rusku naftu i naftne derivate stupa na snagu danas, 1. februara.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: shutterstock, Luca Perra
Foto: shutterstock, Luca Perra

Ruske kontramere pokazuju da su neprihvatljivi netržišni mehanizmi trgovine ruskom robom, ocenjuju ruski analitičari.

Kako se navodi u ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina, zabranjuje se isporuka nafte i naftnih derivata iz Rusije onima koji u ugovorima propisuju gornju granicu cena. Takođe se zabranjuje isporuka nafte stranim kupcima ako se u ugovorima koristi mehanizam ograničenja cena. Isporuke ruske nafte i naftnih derivata u zemlje koje su uvele gornju granicu cena biće moguće samo na osnovu specijalne Putinove odluke.

Po rečima rukovodioca Centra za analizu strategije i tehnologije za razvoj Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas "Gubkin" Vjačeslava Miščenka, kontramere Rusije isključuju mogućnost da joj se diktiraju cene nafte.

"Ukaz donet 27. decembra odredio je stav Rusije i ruskih izvoznih kompanija – apsolutno su neprihvatljivi uslovi zapadnih zemalja koje su uvele embargo i graničnu cenu. To su netržišne i nezakonite mere", rekao je za Sputnjik Miščenko.

Kako je dodao, i sam ukaz i uzvratne mere Rusije isključuju mogućnost da se nekako zaobiđu ili priznaju ta ograničenja ili da se u budućnosti trguje uz uslov graničnih cena.

Miščenko ističe da i bliskoistočni partneri Rusije – OPEK+, UAE, Saudijska Arabija shvataju da je važan čvrst stav kako se ne bi dozvolilo da kupci diktiraju uslove.

"Danas iz nekog razloga ne vole Rusiju, sutra će hteti da iskoriste taj mehanizam protiv bilo kog drugog dobavljača. To je takav diktat kupca. To se ne sme dozvoliti, ove mere su i usmerene na to", zaključio je Miščenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.