Vesti -

Za samo nekoliko meseci – triput uvećana vrednost

OpenAI potencijalno vredi 90 milijardi dolara.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: Vitor Miranda / Shutterstock.com
Foto: Vitor Miranda / Shutterstock.com

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, razgovara sa investitorima o potencijalnoj prodaji udela koja bi procenjivala ukupnu vrednost ovog startapa na 80 do 90 milijardi dolara, objavio je Wall Street Journal.

Takva procena bi bila skoro tri puta veća od vrednosti startapa koji se bavi veštačkom inteligencijom ranije ove godine, navodi list, pozivajući se na neidentifikovane ljude upoznate sa diskusijama.

Dogovor bi omogućio zaposlenima da prodaju svoje postojeće akcije umesto da kompanija emituje nove kako bi prikupila svež kapital.

Procena od najmanje 80 milijardi dolara učinila bi OpenAI jednim od najcenjenijih startapova na svetu.

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, čiji je suosnivač Sem Altman. Na putu je da ostvari godišnji prihod od milijardu dolara jer kompanije sve više usvajaju njegovu AI tehnologiju, piše Blumberg, a prenosi portal Biznis.

OpenAI se smatra jednom od nekolicine kompanija na čelu razvoja generativne veštačke inteligencije, koja može da kreira sadržaj od video zapisa do poezije pomoću nekoliko jednostavnih korisničkih komandi. Od debija ChatGPT-a u novembru, OpenAI je radio sa kompanijama od novonastalih firmi do velikih korporacija kako bi ugradio tehnologiju u svoje poslovanje i proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.