Vojni gigant dobio ugovor: Razviće nove lovce-ubice

Najveća britanska vojna kompanija, BAE Systems, dobila je ugovor vredan 4,82 milijarde dolara za izgradnju nove generacije podmornica.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2023.

12:42

Vojni gigant dobio ugovor: Razviće nove lovce-ubice
Ilustracija: EPA-EFE/DAVID HECKER

Bezbednosni pakt između SAD, UK i Australije napreduje, prenosi Klix.

U martu su tri zemlje objavile pojedinosti takozvanog Aukus pakta o snabdevanju Australije podmornicama na nuklearni pogon do kasnih 2030-ih. Pakt ima za cilj da se suprotstavi kineskim ambicijama u Indo-pacifičkoj regiji. Peking je oštro kritikovao tri zemlje zbog sporazuma.

"Neverovatno smo ponosni na našu ulogu u realizaciji ovog vitalno važnog programa podmornica za tri nacije", rekao je izvršni direktor BAE Systems-a Čarls Vudburn.

BAE je rekao da će se finansiranjem pokriti razvojni radovi do 2028. godine, a očekuje se da će proizvodnja plovila započeti krajem ove decenije. Prva podmornica SSN-Aukus trebala bi da bude isporučena krajem 2030-ih.

I Velika Britanija i Australija koristiće podmornice SSN-Aukus, koje će se temeljiti na britanskom dizajnu.

"Ovo ulaganje od više milijardi funti u program podmornica Aukus pomoći će u pružanju dugoročnih sposobnosti podmornica lovac-ubica koje su Ujedinjenom Kraljevstvu potrebne kako bi održalo svoju stratešku prednost i osiguralo svoje vodeće mesto u osporavanom globalnom poretku", rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps,

BAE je rekao da će SSN-Aukus biti najveća, najjača i najnaprednija jurišna podmornica kojom je ikada upravljala Kraljevska mornarica i da će naposletku zameniti klasu Astute, koju gradi na svojoj lokaciji u Kambriji.

Sporazum će osigurati decenije rada u brodogradilištu Barrow-in-Furness, gde zapošljava više od 10.000 ljudi.

Kompanija je rekla da će ugovor takođe finansirati značajna ulaganja u gradilište, ulaganje u lanac snabdevanja i zapošljavanje više od 5.000 radnika. BAE zapošljava 39.600 ljudi u Velikoj Britaniji i ima globalnu radnu snagu od ukupno više od 93.000.

Drugi veliki britanski odbrambeni izvođači takođe dobijaju podsticaj od ugovora s Aukusom. U martu je potvrđeno da će Rolls-Royce Submarines osigurati sva nuklearna reaktorska postrojenja koja će pokretati brodove SSN-Aukus.

U junu je Rolls-Royce rekao da će kao rezultat dogovora gotovo udvostručiti veličinu svoje fabrke Raynesway u Derbiju. U nedelju je Babcock International, koji održava i podržava britanske podmornice, rekao da je potpisao petogodišnji ugovor s Ministarstvom odbrane za rad na dizajnu SSN-Aukus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: