Više stanovnika – veća zarada: Otkriveno koliko zarađuju nemački gradonačelnici

Više od 11.000 gradonačelnika u Nemačkoj, samo oko 3.400 je sa punim radnim vremenom, dok većina radi na dobrovoljnoj bazi.

Svet

Izvor: fenix-magazin / Ivana Kaldinov

Nedelja, 04.06.2023.

12:32

Više stanovnika – veća zarada: Otkriveno koliko zarađuju nemački gradonačelnici
Foto: shutterstock, Joan Llado

Raspon plata gradonačelnika je širok. Jer njihova plata ne zavisi samo od vrste zaposlenja, već i od veličine opštine ili grada: što više stanovnika, to više zarađuju.

Postoje i male razlike od savezne države do države.

Ogromni skokovi

Stalno zaposleni gradonačelnik opštine do 10.000 stanovnika u Severnoj Rajni-Vestfaliji mesečno zarađuje oko 8.000 evra bruto (platna grupa B2).

Samo jedan dodatni stanovnik znači višu klasifikaciju, a time i veću platu. U opštini koja ima više od 20.000 stanovnika, gradonačelnik prima oko 9.000 evra (platna grupa B4).

U velikim gradovima kao što su Diseldorf ili Keln, gradonačelnik može da očekuje više od 14.000 evra bruto mesečno (platna grupa B11).

Najveća zarada stiže iz Berlina

Posebni propisi važe za gradonačelnike u gradovima Berlinu, Hamburgu i Bremenu. Tamo je gradonačelnik i šef vlade zemlje.

Najviše zarađuje vladajući gradonačelnik Berlina: njegova plata – uključujući dodatke i dodatke – iznosi preko 212.000 evra bruto godišnje.

Gradonačelnici volonteri dobijaju nadoknadu troškova. Ovo takođe zavisi od populacije i varira od savezne države.

U Brandenburgu, na primer, mesečni trošak počasnog gradonačelnika u opštini do 500 stanovnika iznosi 320 evra bruto mesečno. Sa više od 10.000 stanovnika taj iznos se penje na 2.120 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: