Vesti -

Ukidaju subvencije za fosilna goriva

Holandija je pokrenula sporazum o ukidanju subvencija za fosilna goriva.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/vladimir salman
Ilustracija: Shutterstock/vladimir salman

Desetak država, predvođenih Holandijom, obavezalo se danas da objavi popis svojih subvencija za fosilna goriva u roku od godinu dana, sa ciljem stvaranja jasne strategije za njihovo ukidanje.

Vlade su se na samitu Ujedinjenih nacija o klimi 2021. u Glazgovu složile da postepeno ukinu "neefikasne" subvencije za fosilna goriva kako bi pomogle u suzbijanju globalnog zagrevanja, ali državama je ostavljeno da same odluče kako će to učiniti, podseća Rojters.

Globalne subvencije za fosilna goriva su od tada rasle, i to za dva biliona dolara u poslednje dve godine, da bi dostigle rekordnih sedam biliona dolara u 2022., prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

"Ne možemo postepeno da ukinemo fosilna goriva bez rešavanja subvencija za njih", rekao je holandski ministar za klimu i energetiku Rob Jeten na klimatskom samitu UN COP28 u Dubaiju.

Dobrovoljni sporazum kome su države pristupile pod vođstvom Holandije, obezbeđuje elemente za odlaganje takvih subvencija, koje se obično koriste da pomognu u zaštiti potrošača tako što održavaju niske cene goriva, posebno tokom kriza cena energenata.

Sporazum su podržale Antigva i Barbuda, Austrija, Belgija, Kanada, Kostarika, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg i Španija.

Kina, koja nije pristupila ovoj koaliciji, prošle godine je obezbedila 2,2 bilona dolara subvencija za fosilna goriva, u iznosu od 12,5 odsto ukupnog BDP-a zemlje, utvrdio je MMF.

Sjedinjene Države, za koje MMF procenjuje da su potrošile oko 760 milijardi dolara na subvencije za fosilna goriva 2022. godine, takođe nisu potpisale ovaj sporazum, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.