Vesti -

U ovoj zemlji EU je penzija tek nešto manja od plata: Sad uvode velike promene

Holandija se sprema da menja penzioni sistem i uvede fleksibilnu isplatu penzija, vezujući njihov iznos za rezultate ulaganja.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/pressmaster
Ilustracija: Depositphotos/pressmaster

Holandski radnici i njihovi poslodavci uplaćuju doprinos u privatne penzione fondove koji im jemče točno određeni iznos penzije.

Takav sistem je, uz državni penzioni fond, radnicima jemčio penziju tek nešto manju od plate, ali se proteklih godina suočio s teškoćama jer su kamatne stope i doprinosi bili previše niski da bi se penzije uskladile s inflacijom.

Situaciju je dodatno zakomplikovao pogoršani odnos imovine i obaveza fondova, podstakavši raspravu penzionera i radnika o pravima na isplatu. Penzioneri traže da se penzije prilagode inflaciji, a radnici upozoravaju da bi to naškodilo njihovim budućim beneficijama.

Prelaz na sistem definisanih doprinosa

Nakon višegodišnje rasprave holandski Senat odobrio je juče prelaz na sistem „definisanih doprinosa”.

Prema novim propisima, oko 180 holandskih penzionih precizno će radnicima i penzionerima navesti koliki je njihov udeo u zajedničkom fondu i kakve beneficije realno mogu da očekuju.

Novi sistem fondovima će ujedno olakšati isplatu većih iznosa penzija i beneficija u slučaju boljih rezultata ulaganja, odnosno manjih iznosa u slučaju slabijih prinosa.

U planu su, ipak, i mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio uticaj loših godina i osigurala isplata penzija do kraja života. Novi propisi stupiće na snagu do 2028. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.