Totalna zagonetka: Ruska misteriozna flota se širi?

Ruska nafta još uvek pronalazi svoj put do kupaca širom sveta.

Svet

Izvor: B92.net, Klix

Četvrtak, 02.03.2023.

08:56

Totalna zagonetka: Ruska misteriozna flota se širi?
Ilustracija, foto: Shutterstock/IVAN KUZKIN

Čak se i oni koji provode svoje dane prateći njeno kretanje preko okeana bore kako bi utvrdili ko je tačno prevozi, prenosi Kliks.

Kako su zapadne sankcije protiv Rusije eskalirale zbog sukoba sa Ukrajinom, više brodova pridružilo se postojećoj floti tajanstvenih tankera, spremnih da olakšaju ruski izvoz nafte.

Industrijski insajderi procenjuju veličinu te flote "iz senke" na otprilike 600 brodova ili oko 10 odsto globalnog broja velikih tankera. A brojevi i dalje rastu.

Ko poseduje mnoge od tih brodova i njima upravlja, ostaje zagonetka.

Kako je trgovanje ruskom naftom postalo složenije tokom prošle godine, mnogi zapadni brodari povukli su svoje usluge. Novi, nejasni igrači su se pojavili, a u nekim slučajevima uključene su kompanije u Dubaiju ili Hongkongu. Neki su kupili brodove od Evropljana, dok su drugi prepravili stare brodove koji su inače mogli da završe na otpadu.

"Ušli ste dublje u mračnu umetnost", rekao je za CNN viši izvršni direktor kompanije za trgovanje naftom.

Flota ispod radara dobija na značaju kako Moskva pokušava da izbegne saradnju sa zapadnim špediterima, i kako kupci u Kini i Indiji zamenjuju one u Evropi, kojima je sada zabranjeno da kupuju pomorsku rusku naftu i rafinisane proizvode kao što je dizel. Isporuka udaljenijim kupcima zahteva dodatne čamce – i vlasnike brodova koji su spremni da se nose sa dodatnom složenošću i pravnim rizikom, posebno nakon što je G7 nametnula gornje cene ruske nafte.

Ekspanzija flote u senci naglašava dramatične promene koje je ruski rat doneo na globalnom tržištu nafte. U svom pokušaju da nastavi sa radom, drugi najveći svetski izvoznik sirove nafte je preoblikovao decenijama stare obrasce trgovanja i podelio svetski energetski sistem na dva dela.

"Postoji flota koja se ne bavi ruskim poslom, a tu je i flota koja se bavi gotovo isključivo ruskim poslovima", rekao je Ričard Metjuz, šef istraživanja u EA Gibson, međunarodnom brokeru. Samo nekoliko brodova, dodao je, radi "pomalo i jedno i drugo".

Kako se Evropa odvikla od ruskih energenata, kupci u Aziji su sklapali poslove. Kina je povećala uvoz ruske nafte na 1,9 miliona barela dnevno u proseku 2022. godine, što je povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku. Indija je još oštrije povećala kupovinu, zabeleživši povećanje od 800 odsto na prosečno 900.000 barela dnevno.

Ruski izvoz nafte u Kinu i Indiju dostigao je rekordne vrednosti u januaru nakon što je evropska zabrana ruske nafte stupila na snagu, navodi Kpler, kompanija za podatke i analitiku. Izvoz u Tursku, još jednog najvećeg kupca, takođe se nastavlja ubrzano.

Za ispunjavanje ovih narudžbina potrebni su adekvatni brodovi podložni putovanju. Ruska nacionalna flota nema dovoljno plovila. Tu dolazi "flota iz senke".

Metju Rajt, viši analitičar u Kpleru, deli brodove koji prevoze rusku naftu u dve kategorije: "sive brodove" i "tamne brodove".

Sivi brodovi su prodavani od sukoba – uglavnom od vlasnika u Evropi firmama sa Bliskog istoka i Azije, koji ranije nisu bili aktivni na tržištu. Tamni brodovi su, s druge strane, veterani kampanja Irana i Venecuele da izbegnu sankcije Zapada koje su nedavno prešle na transport ruske nafte.

"Često postoje dokazi da su prikrivali svoje aktivnosti isključivanjem svog AIS transpondera", rekao je Rajt o "tamnim" brodovima, misleći na tehnologiju koja pomaže u identifikaciji i lociranju plovila.

Dok su zapadne zemlje zabranile većinu uvoza ruske nafte, ne postoje nikakva pravila koja sprečavaju zapadne brodove da isporučuju kupcima kao što su Kina i Indija, ili da pružaju usluge kao što je osiguranje – sve dok se poštuju ograničenja cena G7. Brodovi sa evropskim vlasnicima činili su 36% ruske trgovine sirovom naftom u januaru, prema Kpleru, navodi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: