Biz - B92.net

Španci se vraćaju uglju

As Pontes -- Rastuća tražnja za strujom u Španiji, gde se energetska kriza zaoštrava, naterala je kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/kodda
Ilustracija: Depositphotos/kodda

Ta elektrana je predviđena za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije staklenih gasova.

Rast globalnih cena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana usled male količine padavina, baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vreme sve više Španaca uključuje grejanje.

Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ove nedelje ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u severozapadnom regionu Galicije, prenosi Rojters.

Kompanija je 2019. zatražila odobrenje vlade da zatvori ovu elektranu u okviru svog plana za postepeni izlazak iz uglja, u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030, kaže portparol kompanije.

Mada ugalj ima zanemarljiv udeo u energetskom miksu Španije - manje od 2,0 posto u ukupnoj proizvodnji struje prema podacima konsultantske kompanije za klimu Ember - povratak As Pontesa na mrežu je u snažnoj suprotnosti s dešavanjem u susednoj Portugaliji, koja je prošlog vikenda zatvorila svoju poslednju preostalu elektranu na ugalj.

Ipak, Španija ide sličnom putanjom - do kraja oktobra je u zemlji potrošeno 16 posto manje uglja nego u istom periodu 2020, navode iz Embera.

Budući da su cene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i neke druge zemlje se privremeno vraćaju uglju.

Podaci Embera pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh, ili za oko 7,0 posto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.