Vesti -

"Saradnja sa Rusijom je opasna po Tursku"

"Ideja o formiranju gasnog haba u Turskoj u saradnji s Rusijom je opasna za Ankaru", tvrdi Kemal Kiličdaroglu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto:  EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT
Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Kandidat opozicije na predsedničkim izborima u Turskoj Kemal Kiličdaroglu izjavio je da je ideja o formiranju gasnog haba u toj zemlji u saradnji s Rusijom opasna za Ankaru i da ugrožava energetsku nezavisnost zemlje.

"Neću biti protiv dobrih odnosa sa Moskvom, naprotiv, u nekim sferama kao što je naftna i petrohemijska industrija, industrija aluminijuma – dobili smo tehnološku infrastrukturu od Rusije. Ipak, protivim se zavisnosti Turske od Rusije na polju energetike", rekao je Kiličdaroglu na pitanje gledalaca Ju-tjub kanala "Babala TV".

Takva zavisnost, rekao je on, je opasna i u budućnosti može da stvori velike probleme Turskoj.

"Kažete da ste zaključili sporazum sa Rusijom o formiranju gasnog haba. Ako je Turska sada zavisna od Rusije na tom planu 30-40 odsto, onda će se ona povećati sa stvaranjem haba na 70-80 odsto. To je kapitulacija. Izgubićemo", smatra on.

Izlaz iz situacije vidi u prodaji gasa iz nalazišta u istočnom Sredozemlju evropskim zemljama sa popustom i bez haba.

Podsetimo, oktobra prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

Početkom ove godine turski ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmoz izjavio da je Turska razgovarala o projektu gasnog čvorišta sa 15 različitih zemalja i da je, generalno, stav bio pozitivan.

On je, takođe, objavio da je Ankara počela rad na projektu gasnog čvorišta koji je predložila Moskva.

U Turskoj je 14. maja održan prvi krug predsedničkih izbora na kojima je Erdogan osvojio 49,51 odsto glasova, a njegov suparnik, lider opozicije Kemal Kiličdaroglu – 44, 88 odsto.

Uoči izbora Kiličdaroglu je objavio post na Tviteru u kojem je pozvao Rusiju da se ne meša u izbore.

Erdogan izjavio je da njegovog glavnog rivala Kemala Kiličdaroglua treba da bude sramota nakon tvrdnji o mešanju Rusije u predstojeće izbore u republici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tim povodom rekao da Moskva kategorički odbacuje tvrdnje o mešanju i da je razočarana izjavama turske opozicije.

Drugi krug izbora je 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.