SAD stavile 33 kineske kompanije na crnu listu

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da dodaje 33 kineske kompanije i druge institucije na ekonomsku crnu listu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.05.2020.

09:32

SAD stavile 33 kineske kompanije na crnu listu
Foto: Depositphotos, gioiak2

Kako je navedeno, to je učinjeno zbog kršenja ljudskih prava i zbog zabrinutosti za američku nacionalnu bezbednost koji uključuju oružje za masovno uništenje i druge vojne aktivnosti.

Prema Rojtersu, crna lista najnoviji je napor Trampove administracije da napadne kompanije koje su vezane za vojne nabavke i kazni Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama, a do nje dolazi u trenutku kada su lideri Komunističke partije u Pekingu otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu.

Odeljenje za trgovinu saopštilo je da sankcioniše devet kompanija i institucija na osnovu toga što su "saučesnici u kršenjima ljudskih prava i zloupotrebama počinjenim u kineskoj kampanji represije, masovnog proizvoljnog pritvora, prinudnog rada i nadzora visoke tehnologije protiv Ujgura" i drugih.

Odeljenje za trgovinu je takođe dodalo 24 vladine i komercijalne organizacije na ekonomsku listu zbog omogućavanja nabavljanja stvari koje može koristiti kineska vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: